Kako napraviti mekane ćufte

Kako napraviti mekane ćufte

Ako želite najfinije ćufte, nemojte ih predugo mijesiti

Čini se da svaki kuhar ima neke svoje male trikove kako da mu mesne okruglice budu mekane i sočne, a o nekim od tih trikova se ne raspravlja nego se samo preuzmu. Prvo trebate imati kvalitetno i svježe meso, bez obzira hoćete li ih raditi od miješanog faširanog mesa, samo od junetine ili svinjetine ili od faširane puretine ili mljevenog mesa kokoši. Ako želite najfinije ćufte, nemojte ih predugo mijesiti jer će vam ispasti tvrde.

Za ćufte trebate 500 - 600 grama faširanog mesa, neka u njemu bude i masnijih dijelova, masnoća također pomaže rahlosti koju će doatno pojačati 100 grama prošaranog špeka i 200 grama dimljene slanine. Meso prvo posolite i promiješajte, pa tek onda dodajite ostale sastojke, glavicu luka svježeg ili kratko pirjanog, šalicu napola kuhane riže, dvije kriške starog kruha namočenih u mlijeku, jedno jaje, sol, papar, malo krušnih mrvica, žločicu začinske paprike, žlicu ekstrakta od rajčice, vegetu ili neku drugu začinsku mješavinu, vezicu peršina.

Iako su izvorno talijanske, ćufte se pripremaju u cijelom svijetu

U raznim receptima za mesne okruglice imaju i drugačijih dodataka, malo brašna za zgušnjavanje, ali zgušnjavanje mase je bolje dodavanjem malo više krušnih mrvica. Pretvrdu masu omekšajte dodavanjem malo vode, a suhe začine možete zamijeniti svježim začinskim biljem. Iako su izvorno talijanske, ćufte se pripremaju u cijelom svijetu i svi imaju neki tajni sastojak za njihovu sočnost i mekoću. Mnogi dodaju obavezno i češnjak, malo papra i žličicu sode bikarbone koja okruglice lagano napuhne.

Ćufte u koje ste dodali dodali svježi luk umjesto glaziranog također su mekše i sočnije iako se po definiciji svježi luk stavlja u faširane šnicle. Formirajte jednako velike okruglice radi jednoličnijeg prženja ili pirjanja, nemojte ih jako stiskati pri oblikovanju da ne ispadnu tvrde. Formirane okruglice kratko prepržite u vreloj masnoći sa svih strana, možete ih po želji prije uvaljati u mrvice, zatim ih izvadite i složite u umak od rajčica i neka krčkaju na slaboj vatri dok se ne dogotove.

Da bi ćufte bile fine i ukusne važan je u umak

Okruglice se poslužuju uz pire krumpir, rižu, tjesteninu i svima su omiljene. Da bi ćufte bile fine i ukusne važan je i umak iako kuhari širom svijeta eksperimentiraju i sa različitim umacima, tradicionalno se radi umak od rajčice. Za osnovni umak od rajčice trebate dvije žlice ulja, jednu glavicu sitno sjeckanog crvenog luka, nakosan jedan češanj češnjaka, konzervu sjeckane rajčice, čašu pasirane rajčice, pola čaše vode, jedna žličica šećera, sol i papar, peršin za posipanje.

Ćufte se najčešće poslužuju uz špagete i ovaj umak od rajčice je savršen za tu kombinaciju, no, ponekad se poslužuju uz pirjano povrće, pire od celera, pržene krokete, povrće na žaru. Zato neki okruglice dovršavaju u sosu od roštilja, neki će sosu od rajčica dodati i čašu bijelog vina. Neki će koristiti sos od gljiva, bijeli sos od vrhnja za kuhanje i mnoge druge kombinacije. Jednako je važno da i okruglice i sos budu ukusni, dobro začinjeni, a dodatne začine birate od peršina do bosiljka.


Tagovi: