Kako napraviti maslac

Kako napraviti maslac

Neki od vas se sjećaju kao djeca da su bake imale tuljastu napravu sa štapom koji su gurale gore dolje, a u tu drvenu napravu su staljale mlijeko. Ta drvena naprava se nazivala stap za metenje maslaca ili drvena bućkalica, no postoje razni nazivi ovisno o kojem kraju naše zemlje se radi. Stap za metenje maslaca je otprilike visok 1 metar pri čemu je gornji dio uži nego donji. U stap za metenje maslaca se stavljalo mlijeko i tehnikom potiskivanja se kroz rupice poklopca u stapu taložilo maslo tlačenjem mlijeka. Taj proces metenja je trajao i do pola sata, a mlijeko je trebalo biti što veće masnoće jer tada se može lako napraviti maslac.

Vrlo sličan način proizvodnje maslaca danas primjenjuju i OPG koji u svojoj ponudi imaju mliječne proizvode, no danas se koriste moderni separatori koji iz mlijeka odvajaju slatko vrhnje, te proizvode domaći maslac koji je po kvaliteti nemjerljiv s maslacem iz trgovine i proizvodnje na veliko velikih mliječnih proizvođača.

Moderne domaćice koriste mikser u izradi domaćeg maslaca pomoću kojeg zapravo rade isti proces metenje maslaca kojim se iz masnoća izdvaja maslac. Za izradu domaćeg maslaca treba vam 5 decilitra slatkog vrhnja, 3 decilitra kiselog vrhnja, voda za ispiranje maslaca i malo soli koja se dodaje na kraju procesa izrade.

Slatko i kiselo vrhnje prije obrade treba ohladiti tako da budu što hladniji, no nemojte ih stavljati u zamrzivač. Prvo prokuhajte vodu i ohladite temperaturu vode na 10 stupnjeva Celzijusa. U visoku posudu stavite slatko i kiselo vrhnje, te miksajte mikserom na srednjoj brzini. Miksanje je potrebno dok se ne izdvoje zrnca masnoće, mlaćenica, maslo, stepka pojavit će se nakon 20 minuta miksanja. Možete napraviti i stanke kako se mikser ne bi pregrijao.

Tekućinu koju ste dobili zove se čista mlaćenca treba odliti u posebnu posudu te je možete koristiti za izradu kolača ili za raslađujuće piće. U posudi u kojoj ste miksali ostao je maslac, skrućena masnoća pa na to dodajte ohlađenu prokuhanu vodu i ponovo izmiksajte par sekundi. Izlijte višak tekućine i postupak ponovite nekoliko puta dok na kraju voda nije sasvim čista što će biti znak da ste ispiranje napravili kako treba i na kraju dodajte malo soli što će produžiti vijek trajanja vašeg domaćeg maslaca.

Domaći maslac je moguće napraviti samo od jednog sastojka i za maksimalno dvadrsetak minuta. Ne vjerujete? Onda svakako trebate isprobati ovaj način izrade domaćeg maslaca. Sve što vam je potrebno je slatko vrhnje za šlag, mikser i malo vremena. Ukoliko imate samostojeći mikser proces izrade maslaca će biti još jednostavniji.

U visoku posudu ulijte slatko vrhnje za šlag i miksajte velikom brzinom do 20 minuta, što može biti i s prekidima kako se mikser ne bi pregrijao. Tokom procesa miksanja primijetit ćete razne faze razdvajanja masla. Nakon miksanja potrebno je nekoliko puta uliti prokuhanu vodu kako bi se maslac što više isprao od ostataka mlijeka. Nakon toga treba ga formirati u pravokutnik i spremiti za upotrebu u hladnjak u zatvorenu posudu. Možete dodati i malo soli kako bi što dulje trajao jer sol djeluje kao konzervans, uništava bakterije i sprečava razvoj plijesni. Ovako pripremljene domaće maslace upotrijebite u narednih dva tjedna pa količinu prilagodite vašim potrebama.


Tagovi: