Kako napraviti kruh od krumpira

Kako napraviti kruh od krumpira

Ako je pita od krumpira krumpiruša, kruh od krumpira može biti krumpirko

Krumpirušu uz šalicu kiselog mlijeka svi vole, a vole i njoke i krokete od krumpirovog tijesta, pa će zavoljeti još jedan proizvod od krumpirovog tijesta koji će obogatiti obiteljsku trpezu. Ako je pita od krumpira krumpiruša, kruh od krumpira može biti krumpirko i to baš zvuči zgodno i prepoznatljivo. Ono najbolje je da za ovaj kruh možete koristiti ostatke krumpir pirea kao i za njoke i krokete, a možete skuhati i friški krumpir ako baš želite.

U žurbi kruh od krumpira možete napraviti i od krumpirovog brašna (instant krumpir pire u prahu) pomiješanog sa ostalim vrstama brašna koje ćete koristiti, a možete koristiti bukvalno bilo koje brašno, uključujući i već gotove mješavine brašna i posebno za one koji boluju od celijakije, možete koristiti i brašno bez glutena. Mijesti možete ručno, mikserom na najsporijoj brzini ili u pekaču za kruh, s time da stavljate namirnice u njega onim redosljedom koji je preporučen u proizvodnim postavkama.

Kruh od krumpira je i kruh i poslastica

Za mjerenje je najbolje i najjednostavnije koristiti čaše i žlice, uostalom, s krumpirovim tijestom teško da možete pogriješiti. Kruh od krumpira je i kruh i poslastica, ovisno o tome kako ga napravite i kako ga koristite, a možete ga koristiti sa raznim namazima, za sendviče, za tostiranje, kao pohani kruh, za puding od kruha, u obliku prepečinih kockica sa začinskim biljem kao dodatak juhama ili raznim salatama. Slobodno eksperimentirajte i smislite i neke svoje načine upotrebe.

Kruh od krumpira je vlažan zbog krumpira i dodanog ulja, pa duže ostaje svjež i ne mrvi se. Na sobnoj temperaturi može stajati tri dana, u frižideru pet dana, a možete ga i zamrzavati, kao i podgrijavati u pećnici ili mikrovalki. Trebate pola kilograma krumpira, kvasac, toplu vodu ili mlijeko, kilogram brašna, malo šećera, sol, ulje i 1 - 2 jaja. U šalici tople vode razmutite kvasac i malo brašna sa šećerom i pustite da kvasac radi i diže se, da bi pjenicu mogli dodati ostalim sastojcima.

Kruh od krumpira mikserom umijesite za osam minuta

U ohlađeni krumpir pire dodajte jaja, ulje, toplo mlijeko ili vodu, brašno pomiješano sa solju i šećerom, pjenicu od kvasca i brašna, eventualno i drugim začinima imiksajte na najsporijoj brzini. Kruh od krumpira umijesite za osam minuta, formirajte u kuglu i premjestite u nauljenu posudu, možete nauljiti tijesto sa svih strana. Pokrijte tijesto i neka se diže na sobnoj temperaturi 1 - 2 sata, dok se ne udvostruči volumen, probušite taj balon da oslobodite mjehuriće zraka.

Za kruh od krumpira od ove količine brašna možete formirati dvije štruce, jednu pecite odmah, drugu možete zamrznuti ili možete ispeći obje i kad se ohlade jednu zamrznuti. Štruce stavljajte u pećnicu zagrijanu na 250°C, nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 15 minuta, izvađenu pečenu štrucu hladite na rešetki za hlađenje, tako da korica ostane hrskava. Ako štrucu hladite na daski ili bilo kakvoj ravnoj podlozi, donja korica će se zapariti i postati mekana.


Tagovi: