Kako napraviti džem od bobica bazge

Kako napraviti džem od bobica bazge

Džem od bobica bazge i u čemu je razlika od marmelade i pekmeza

Dugo se mislilo i vjerovalo da su crne zrele bobice crne bazge otrovne, što i jesu u sirovom stanju, ali se zbog toga od njih izbjegavalo spravljati išta drugo osim čaja od suhih bobica, no u novije vrijeme se to mijenja. Sve se češće ukuhava džem od bobica bazge i u čemu je razlika od marmelade i pekmeza, vidi se po gustoći ukuhanih bobica i mazivosti džema. Najmaziviji je džem, pa marmelada, a pekmez je najgušći.

Uz džem od bobica bazge, može se napraviti i marmelada i od bobica ili samo od cvjetova bazge. Za džem od bobica je potrebno jedan kilogram zrelih bazginih bobica, pola kilograma šećera, vrećica želina, vrećica limunske kiseline ili sok jednog limuna. Očišćene bobice od peteljki pomiješati sa šećerom i kuhati oko 20 minuta uz stalno miješanje. Na kraju umiješajte želin i limunsku kiselinu i nalijevajte u čiste zagrijane manje staklenke koje je potrebno odmah zatvoriti.

Kako se konzumira džem od bobica bazge

Ako umjesto džema želite napraviti marmeladu, potrebno je na kilogram bazginih bobica dodati trostruku količinu šećera nego u džemu, što znači da na kilogram bazginih bobica dodajete 1,5 kilograma šećera. Ukuhavati bobice za marmeladu treba oko sat vremena uz stalno miješanje, limunska kiselina se dodaje nakon 30 minuta kuhanja i nastavi se kuhati još pola sata, želin se dodaje na kraju kuhanja. Slažete se da je džem od bobica bazge jednostavnije i brže napraviti.

Kako se konzumira džem od bobica bazge, kao i svi ostali slatki namazi. Zapravo se može poslužiti kao slatko uz čašu vode, može se mazati na kruh sa maslacem ili bez njega, možet njime mazati palačinke, a možete ga koristiti i u drugim slasticama i kolačima. Obzirom da ovaj džem ima gorkast okus može se dodavati i slanim jelima. Ako se odlučite za marmeladu, potrošit ćete više vremena i šećera, a za pekmez ćete proći s manje šećera, ali ga morate duže ukuhavati.

Po čemu se razlikuju džem od bobica bazge i od cvjetova

Bobice su plod svojih cvjetova, pa se netko dosjetio napraviti sličnu stvar i od bobica i od cvjetova. Po čemu se razlikuju džem od bobica bazge i od cvjetova, pa uglavnom po brzini pripreme, količini želiranja i šećera. Da bi bila dovoljna samo jedna vrećica želina obično se dodaju jagode koje daju kompaktnost i strukturu ovom brzo spremljenom džemu od bazginih cvjetova. Pri kuhanju treba skidati pjenicu jer se mješavina obilno pjeni u tijeku kuhanja.
Na 5 - 6 cvjetova bazge se dodaju jedan kilogram jagoda, do pola kilograma šećera (ovisno o slatkoći jagoda, može manje šećera), sok od jednog limuna i jedna vrećica želina. Očišćene i oprane jagode i cvjetove bazge pomiješate sa 2 - 3 žlice šećera i vrećicom želina, zakipite miješajući, dodate preostali šećer, kuhano je za oko pet minuta, može se procijediti kroz sito ili gazu prije stavljanja u staklenke. Ipak je džem od bobica bazge nekako jednostavnije napraviti.


Tagovi: