Kako napraviti domaći kruh – Ispecite kruh kod kuće

Kako napraviti domaći kruh - Ispecite kruh kod kuće

Domaći kruh naših baka

U našim krajevima je poznat domaći kruh koji su pekle naše bake kao beskvasni kruh koji se pekao na golom ognjištu na vrućem pepelu. Za blagdane su bake pekle kruh od pšeničnog brašna, a za svaki dan su koristile miješano brašno jer je pšenično brašno bilo skupo i nije ga bilo svugdje na raspolaganju. Tijesto se mijesilo u drvenom koritu, a domaći kruh se pekao pod pekom na ognju što je kruhu davalo poseban okus.

Danas koristimo svježili ili suhi kvasac kako bi se tijesto dizalo i dobila rahlost kruha pa će vam trebati 30 g svježeg kvasca ili 21 g duhog kvasca, 30 g soli i šećera, 625 ml mlake vode, 500 g oštrog i 500 g mekog brašna, malo maslaca i brašno za posipavanje. Prvo treba pripremiti kvasac u malo mlake vode u visoku posudu umutiti kvasac i pustiti poklopljenog da se digne. Dignuti kvasac umiješajte u brašno i sol, te miješajte kuhačom i istresite na radnu površinu. Miješajući u tijesto dodajte ostale sastojke, te nakon što dobijete glatko tijesto pobrašnite ga i pokrijte prozirnom folijom, te stavite na toplo mjesto sat vremena. Tijesto će se u sat vremena dignuti, pa nakon sat vremena istresite tijesto i lagano ga miješajte još dvije minute. Na gornjoj strani nožem razrežite na par mjesta kako kora ne bi pucala i stavite peći na 225 stupnjeva Celzijusa oko pola sata.

Domaći kruh s maslinovim uljem

Domaći kruh se može pripremati na razne načine a jedna od delikatesnijih je s maslinovim uljem koji će dati kruhu poseban okus ukoliko volite maslinovo ulje. Hrkava korica kruha s mekom unutrašnjosti uz odličan okus maslinovog ulja promijenit će vam osjetila.

Za pripremu će vam biti potrebno 500 g pšeničnog brašna tip 500,340 ml tople vode, vrećica suhog kvasca, 2 žličice soli i 2 žličice šećera, te 1 žčica maslinovog ulja. Kvasac pripremate prije miješanja svih sastojaka kako bi se dignuo s toplom vodom prema upustvima na vrećici suhog kvasca. Kod nekih kvasaca treba odmah dodati šećer i diže se za 10 minuta kada se na vrhu napravi pjena.

U veliku zdjelu stavite brašno i u sredini napravite malu udubinu u koju ćete staviti kvasac i maslinovo ulje. Sve posolite i postepeno dodavajte toplu vodu miješajući brašno i kvasac u glatku smjesu rukama. Nakon toga tijesto premjestite na čistu podlogu koju ste pobrašnili i mijesite još desetak minuta ručnim zglobom, te pazite da tijesto cijelo vrijeme okrećete. Tijesto je spremno za pečenje kada više nije ljepljivo i kada je glatko. No, prije pečenja potrebno je tijesto pobrašniti pokriti i ostaviti do 2 sata na toplom mjestu kako bi se njegova veličina udvostručila. Domaći kruh ćete peći u dvije faze, prva na višoj temperaturi i druga faza kada trebate smanjiti temperaturu pećnice, pecite sve zajedno pola sata.

Domaći kruh sa sirom i zobenim pahuljicama

Domaći kruh sa sirom i zobenim pahuljicama odličan je proteinski kruh koji će osobe kojima treba puno energije rado prihvatiti. Ova vrsta kruha je i vrlo zdrava i često se koristi kao zdrav dio prehrane.

Za domaći kruh sa sirom i zobenim pahuljicama će vam trebati 500 g posnog sira, 150 g zobenih pahuljica, 3 jaja, prašak za pecivo, pola žličice soli, sjemenke po želji koje volite, a koje možete dodati u sam kruh, ali i posipati po površini kruha.

Prvo treba istući jaja i posoliti ih, nakon toga u jaja treba usipati sir, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sjemenke i malo soli, zajedno sve dobro promiješati dok ne dobijete glatku smjesu. Kalup gdje ćete peći ovaj kruh nabrašnite i stavite malo ulja kako se kruh tokom pečenja ne bi zalijepio. Pećnicu treba prije pečenja ugrijati na 180 stupnjeva Celzijusa, a za to vrijeme ostavite tijesto na toplom mjestu da malo odstoji. Kruh pecite pola sata, po potrebi i četrdeset minuta, servirajte kad se ohladi.


Tagovi: