Kako napraviti domaće krafne

Kako napraviti domaće krafne

Kako napraviti domaće krafne ili popularne pokladnice

VRijeme fašnika i zamamni miris krafni su u kolektivnoj memoriji našeg naroda neraskidivo povezani. No, recept kako napraviti domaće krafne ili popularne pokladnice neki preuzimaju iz rukom pisanih kuharica svojih baka, neki još uvijek pitaju svoje majke, ali većina googla recepte za sve, pa i fašničke krafne. Obzirom da je google arhivu takvih recepata stvaralo mnogo različitih ljudi, ti recepti se mogu jako razlikovati od jednog do drugog web mjesta što novake u kuhanju može zbunjivati.

Ako želite naučiti kako napraviti domaće krafne, prvo naučite uočiti razlike i razloge za te razlike. Starinski, bakini recepti su uvijek sa manje jaja, manje žumanjaka iako datiraju iz vremena kada je svako kućanstvo imalo svoje kokoši i domaća jaja, nije bilo nepotrebne rasipnosti niti ikakvog razbacivanja. Najstariji recepti za krafne u sastojcima navode jedno ili dvoje jaja iako u vrijeme kada su nastali još nitko nije govorio o lošem kolesterolu i masnoćama u krvi ili trigliceridima.

Zbog različitih recepata se čini da svi imaju tajnu kako napraviti domaće krafne

U hollywoodskim filmovima američkim policajcima su uz značku i pištolj zaštitni znak i krafne koje jedu u svim mogućim situacijama, u postaji, u zasjedi, u vožnji između dvije akcije, pa se čini da su krafne planetarna slastica. Zbog različitih recepata se čini da svi imaju tajnu kako napraviti domaće krafne, pa ipak, oni najbolji recepti se prenose s generacije na generaciju, često po zapisanoj recepturi u nekoj pohabanoj bilježnici koju obitelj čuva kao obiteljsko blago.

Danas moderni slastičari i food blogeri rade neke nove eksperimente sa klasičnim starinskim krafnama dodajući im kojekakve neobične dodatke i stvarajući od njih kalorijske bombe, no i oni moraju prvo naučiti kako napraviti domaće krafne, jer su one temelj tih slatkih nadogradnji. U stara vremena ste mogli kušati prazne krafne ili one punjene džemom ili domaćim pekmezom, čokolada se utisnula u krafne u našem vremenu, a o ostalim dodacima, posipima, preljevima i glazurama da i ne pričamo.

Kako napraviti domaće krafne sa jednim ili dva jajeta

Držat ćemo se starine i opisati kako napraviti domaće krafne sa jednim ili dva jajeta, jer za šuplje, mekane ka duša krafne trebate samo 250 ml toplog mlijeka, jedan svježi ili suhi kvasac, četiri žlice šećera, jedno jaje, dva žumanjka, četiri žlice ulja, dvije žlice ruma, jedan vanilin šećer, 500 grama glatkog brašna, prstohvat soli i naribanu limunovu koricu i jednu litru ulja jer se krafne moraju pržiti u dubokom vrelom ulju s obje strane.

Drugi recept za kako napraviti domaće krafne ima sve iste sastojke, ali sa dva jaja i bez dodavanja zasebnih žumanjaka, a umjesto ulja se dodaje 100 grama rastopljenog maslaca i dodatak je 100 grama marmelade po vlastitom izboru za punjenje i bez limunove korice, ali šećer u prahu za posipavanje je potreban. Postupak je da razmutite kvasac s malo šećera u toplom mlijeku i pustite da se digne, nastalu pjenicu pomiješate sa ostalim sastojcima, pustite tijesto da se digne i onda ga razvaljate, čašom iskružite i ispečete do zlaćane boje s obje strane.


Tagovi: