Kako napraviti bolonjez

Kako napraviti bolonjez

Recept za bolonjez

Bolonjez umak, koji potječe iz regije Emilia-Romagna u Italiji, predstavlja jedan od najprepoznatljivijih i najomiljenijih talijanskih umaka koji se danas slavi diljem svijeta. Unatoč brojnim varijacijama ovog umaka, u ovom članku ćemo Vam otkriti kako pripremiti jednostavan i ukusan bolonjez umak koristeći samo nekoliko osnovnih sastojaka. Uobičajeno je da se u pripremi bolonjeza koristi pasirana rajčica, no možete umjesto toga koristiti malu količinu koncentriranog pirea od rajčice, razrijeđenog s pilećim temeljcem. Priprema ovog jela je relativno jednostavna, no kuhanje će zahtijevati nešto više vremena. Umak se lagano kuha na niskoj temperaturi najmanje dva sata kako bi se postigao maksimalni okus i aroma. Uvijek je pametno pripremiti veću količinu ovog umaka. Napravite veću količinu umaka, te ga rasporedite u male posude te ih spremite u svoju smrzavicu kako biste imali spreman umak i za druge dane. Na taj način, uvijek ćeš imati ovaj umak pri ruci, posebice za dane kada ne znate što biste jeli za ručak!

Sastojci za bolonjez

Isto tako, bolonjez umak se može koristiti i kao sastojak za razne druge jela. Primjerice, možeš ga iskoristiti za pripremu složenca s mljevenim mesom i sirom. Nakon što skuhate umak prema ovom receptu, jednostavno pripremite vatrostalni kalup, premažeš ga maslacem, složite polovicu tjestenine kuhane al dente na dno, prelijete ga s umakom od mesa, dodate na to malo bešamela i polovicu sira. Zatim stavite preostalu tjesteninu, prelijete ga s bešamelom i pospete ga s ribanim sirom i mozzarellom. Zatim stavite ga u pećnicu i stavite ga peći na 190 stupnjeva oko 20 do 30 minuta, dok se ne stvori hrskava zlatno smeđa korica na vrhu.

Kako biste pripremili bolonjez umak, trebate će Vam određeni sastojci za to. Od sastojaka će Vam trebati 25 grama maslaca, 50 mililitra ekstra djevičanskog maslinovog ulja, jedna stabiljka celera, jedna mrkva i jedan veliki luk koji trebate na sitno nasjeckati, 200 grama mljevene junetine i 200 grama mljevene svinjetine, 150 grama pancete koju ste narezali na sitne kockice, 200 mililitra crnog vina, 200 mililitra pilećeg temeljca, 2 žlice koncetrata rajčice i 400 grama svježe kuhane tagliatelle tjestenine.

Kako pripremiti bolonjez?

Kako biste pripremili bolonjez umak, u velikoj tavi ili loncu zagrijte ekstra djevičansko maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri dok se maslac ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak, celer, mrkvu i pancetu u tavu. Smanjite vatru na nisku i pirjajte ih zajedno oko 10 minuta ili dok luk ne postane mekan i proziran, a povrće omekša. Nakon što povrće omekša, dodajte mljeveno meso u tavu i dobro ga promiješajte. Nastavite pržiti dok meso ne postane smeđe i skroz se skuha. Povećajte vatru na srednje jaku i dodajte crno vino. Dopustite da vino prokuha i kuhajte dok većina alkohola ne ispari, što će dati umaku bogat okus. Sada umiješajte pire od rajčice u meso i dodajte 100 ml goveđeg temeljca kako biste razrijedili umak. Temeljito promiješajte sve sastojke. Smanjite vatru na nisku i prekrijte tavu poklopcem. Kuhajte bolognese umak na laganoj vatri najmanje dva sata, povremeno promiješajući i dodajući preostali goveđi temeljac po potrebi kako bi se umak zadržao bogat i sočan. Nakon dvosatnog kuhanja, maknite umak s vatre i posolite i popaprite po ukusu. Poslužite bolonjez umak preko svježe kuhane tagliatelle tjestenine i uživajte u autentičnom talijanskom okusu.


Tagovi: