Kako napraviti goveđi temeljac – kako napraviti temeljac za juhu

Kako napraviti goveđi temeljac - kako napraviti temeljac za juhu

Recept za goveđi temeljac

Goveđi temeljac možete pripremiti s raznim goveđim kostima, no najčešće se biraju vratne kosti, potkoljenice i rebra. Uz kosti, često se u temeljcu kuha i ponešto mesa koje se kasnije jede uz juhu. Skuhani temeljac može vam poslužiti i za druga jela kako bi obogatili njihov okus. Kako se radi goveđi temeljac? Recept je sljedeći: Priprema - 2 kg kosti goveda, 2 glavice luka koje ćete narezati na četvrtine, 2 veće mrkve koje ćete narezati po dužini, 3,5 dl vode, lovorov list, 3 grančice peršina, par zrna crnog papra, grančica suhog timijana, po želji sos od rajčice.

Upute za pripremu - Kosti i meso temeljito operite pod hladnom vodom. Povrće također operite i narežite na komade. Sve zajedno stavite u lonac i prekrijte vodom kako bi svi sastojci bili potopljeni. Kada temeljac krene kihati potrebno je uklanjati pjenu koja se javlja na površini, smanjiti vatru i ostaviti temeljac da se lagano krčka oko 2 do 3 sata. Nakon kuhanja temeljac se mora ohladiti, procijediti i po potrebi spremiti u smočnicu ili zamrzivač.

Domaći i kupljeni goveđi temeljac

Mnogi kulinarski stručnjaci će se složiti kako nema do domaće pripremljenog temeljca. No što ako vam je potreban temeljac a nemate 3 do 4 sata za njegovu pripremu? Tada uvijek možete kupiti i gotovi temeljac koji se direktno ukuhava u željeno jelo. Goveđi temeljac najčešće se koristi za juhe, no on može poslužiti i kao baza za pripremanje raznih umaka ili drugih jela na žlicu. Temeljac je u osnovi temelj bilo kojeg slanijeg jela na žlicu. Goveđi temeljac pripada u mesne temeljce i kao takav on je odličan izvor okusa.

Kuhan od kostiju daje slabiju aromu, no nešto je bogatiji sa želatinom, dok kuhan od mesa daje više okusa i masnoće. Za dobar temeljac često se predlaže kombinacija mesa i kostiju kako bi se dobio dobar omjer okusa. U slučaju da koristite kupovni temeljac, tada morate imati na umu da oni nemaju pojačivače okusa i da na prvu mogu biti jedino slani. Oni se koriste jednostavno, prethodno ih je samo potrebno potopiti u odgovarajućem omjeru vode ili se direktno dodaju u jušno jelo.

Goveđi temeljac posluživanje i spremanje

Kao što je navedeno, goveđi temeljac se najčešće jede kao juha, no on se isto tako može dodavati u razna jušna jela ili za dobivanje umaka. Da li se domaće napravljen goveđi temeljac može spremiti i naknadno koristiti? Da. Ohlađeni i procijeđeni temeljac može se pakirati u vrećice za zamrzavanje i staviti u zamrzivač. Isto tako, ako temeljac planirate potrošiti u skoro vrijeme, on se može staviti u staklenke i u smočnicu. Spremljeni temeljac također se ponovno može upotrijebiti za juhu, za poboljšanje razni jela (varivo, umak, rižoto, pirjano jelo s mesom).

Ukoliko je temeljac ostavljen u staklenci on se može zgusnuti ili kristalizirati, što je prirodan proces i on nije naznaka da je pokvaren. Kako odmrznuti temeljac koji je stajao u zamrzivaču? Temeljac je potrebno izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku preko noći. Kada ga koristite ne morate ga prethodno zagrijavati, već ga je dovoljno samo dodati u željeno jelo. Poželjno je da se zamrznuti temeljac potroši u roku od par mjeseci, a u staklenkama do par dana.


Tagovi: