Kako napraviti bistru juhu od junetine – Recepti za juhe

Kako napraviti bistru juhu od junetine - Recepti za juhe

Bistra juha od junetine se često mora dodatno bistriti

Postoji puno pravila za kuhanje savršenih juha iako većina ljudi misli da je to najjednostavnija stvar na svijetu. Potrebno je znati da se za bolju juhu, meso i kosti stavljaju u hladnu vodu i kuhaju 2 - 4 sata na laganoj vatri. Ako meso i kosti stavljate u vruću ili zavrelu vodu, skratit ćete postupak kuhanja, dobiti ukusnije meso, ali "tanju" juhu. Bistra juha od junetine se često mora dodatno bistriti, što profesionalni kuhari i čine.

Bistra juha od junetine se kuha dugo i na laganoj vatri, ali je potrebno skupljati povremeno pjenicu koja nastaje od masnoća koje otpušta meso koje se kuha i što bolje skidate pjenicu, lakše ćete je na kraju izbistriti. Povrće se brže skuha pa ga dodajete kasnije (kad meso odmekša), inače će se raskuhati i dodatno zamutiti juhu. Kada izvadite kuhano povrće i meso, u juhu dodajte dva bjelanjka razmućena u dva decilitra hladne vode i pustite da ponovo zakipi, zatim je procijedite kroz čistu kuhinjsku krpu u drugi lonac.

Bistra juha od junetine se može zamrzavati

Proteini iz bjelanjaka na sebe vežu sve zaostatke u juhi, zato je bistrenje juha uobičajen postupak. Korjenasto povrće narežite na kolutiće ili kockice, možete i meso izrezati na manje komade ako želite bogatiju juhu, sve to dodajte nakon što ste zakuhali rezance. Bistra juha od junetine se može zamrzavati i zato se obićno kuha u velikom loncu, u većim količinama. Kad ne budete imali vremena kuhati juhu, samo ćete je odlediti i zakuhati rezance, knedlice ili ribance.

Bistra juha od junetine će i vaše gulaše i umake učiniti ukusnijim, jer je odličan temeljac za mnoga jela. Od povrća u ovu juhu dodajete uobičajeno korjenasto povrće, ono koje kupujete na tržnici kao vezicu grincajga. No svi kuhari koji drže do sebe i svoje profesije imaju i poneki svoj tajni sastojak. Mnogi dodaju i svježu papriku koja juhi daje posebnu aromu, zapeku na suhoj gril tavi polovice luka, da juhi daju dimni okus, dodaju bar jedan češanj češnjaka, malopaprauzrnu, to je već stvar ukusa.

Treba li bistra juha od junetine još i mesnu kocku ili vegetu

Obzirom da ćete u mnogim receptima u sastojcima naići na ove dodatke, ima smisla zapitati se treba li bistra juha od junetine još i mesnu kocku ili vegetu. Ako ste već posolili juhu, vegeta je može učiniti preslanom, pa vodite računa o tome, ali će lijepo zažutiti juhu. Isto je i s goveđom mesnom kockom i ona dodaje sol, a mesne dodatke već imate u juhi u kojoj se kuhalo meso, sami odlučujete o tome.

Bistra juha od junetine je dovoljno snažna i krepka, no ako želite pojačati njezine okuse i mirise ekstra dodacima, nitko vam ne brani. Neki vole komadiće sitno sjeckanog peršina koji im pliva u tanjuru juhe, a neki i ne, pa neka to posipavanje ne bude preobilno, iako je peršin zdrav i odličan diuretik i pojačava aromu juhe. Da li ćete zakuhati rezance, trgance, ribance, griz knedle ili ćete uz tanjur vruće juhe ponuditi pržene malene kuglice od tijesta da se svatko posluži sam, također je vaš izbor.


Tagovi: