Kako napraviti bijeli kruh iz kalupa

Kako napraviti bijeli kruh iz kalupa

Trostruko dizanje tijesta za najbolji bijeli kruh

Nekada, prije pojave pekarnica i kupovnog kruha, svako kućanstvo je mijesilo i peklo svoj kruh, a domaćice su sve radile odokativno, a ipak bez greške. Mlađi naraštaji su sve učili od starijih i svi su znali peći kruh. Danas nam za sve trebaju recepti, ali i dalje jedni stvaraju recepte, a drugi ih slijede. Neki za kruh koriste kiselo tijesto ili predtijesto, no znate li da je potrebno trostruko dizanje tijesta za najbolji bijeli kruh iz kalupa.

Za bijeli kruh trebate 500 grama bijelog glatkog brašna, 3,5 decilitra mlake vode, žlicu šećera, žličicu soli, kocku kvasca, može i vrećica suhog kvasca, malo ulja, kalup i papir za pečenje. U malo vode razmutite žlicu brašna, žlicu šećera, žličicu soli i razmrvljeni kvasac. Ostavite da se diže dok se ne stvori pjenica, zatim ulijte u ostatak brašna u kojem ste napravili rupicu i dodajte ostatak vode. Umijesite i pustite da se pokriveno diže, zatim premijesite, formirajte štrucu, stavite je u kalup i pustite da se diže.

Tijesto za bijeli kruh možete mijesiti rukama ili mikserom

Kruh iz kalupa ima obično nešto manje rupice, zbog čega je podatan za namaze, sendviče ili tostiranje. Papir za pečenje mora biti veći od unutarnje površine kalupa da se tijesto kod trećeg dizanja ne "prelijeva" preko rubova kalupa. Drugo dizanje tijesta neka bude u nauljenoj posudi i u porivenoj posudi, kada se tijesto udvostruči, premijesite ga na škrto pobrašnjenoj dasci. Inače, tijesto za bijeli kruh možete mijesiti rukama ili mikserom i nastijte ne dodavati brašna.

Kada premiješeno tijesto za bijeli kruh oblikujete u štrucu, položite ga u kalup i pustite da se treći put digne. U međuvremenu, dok se tijesto diže, zagrijte na 200°C, dignuto tijesto u kalupu možete poškropiti vodom, premazati uljem ili maslacem i staviti u zagrijanu pećnicu, ali nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180°C, pecite oko 35 minuta. Pečeni kruh ohladite i držite na sobnoj temperaturi. Ako ga ne potrošite za 3 dana, smijete ga četvrti dan staviti u frižider.

Kako i koliko se peče bijeli kruh iz kalupa

Važno je da tijekom pečenja kruha ne otvarate pećnicu, nema ni potrebe jer danas sve pećnice imaju prozirno staklo i upaljenu lampicu, pa kroz staklo vidite kako napreduje pečenje, da li prebrzo tamni i trebate li smanjiti temperaturu. Početnici moraju naučiti kako i koliko se peče bijeli kruh iz kalupa, da izbjegnu početničke greške. Sveukupno vrijeme pečenja bijelog kruha je oko 40 minuta, od toga 10 minuta na jačoj temperaturi, a 30 minuta na smanjenoj temperaturi.

Pečeni bijeli kruh iz kalupa mora imati tanku i hrskavu koricu i biti lijepe zlatno žute boje. Ako se kruh nakon pečenja hladi polako, zamotan u čistu kuhinjsku krpu, na sobnoj temperaturi, duže će sačuvati svježinu. Ako vam obitelj zaljubljena u svježi kruh odmah sve pojede, mijesit ćete ponovo, ako ne potrošite sve u istom danu, smijete ga čuvati u plastičnoj vrećici koja također čuva svježinu i produljuje rok trajanja. Uostalom, stari kruh uvijek možete ispohati ili potrošiti za tople sendviče.


Tagovi: