Kako napraviti bešamel

Hrana i piće

Kako napraviti bešamel

Bešamel umak

Bešamel umak je ključni sastojak mnogih jela od tjestenine i ostalih kremastih delicija. Ovaj francuski dar svjetskoj kuhinji je pravi čarobnjak kremaste teksture i bogatog okusa. Najpoznatija primjena bešamel umaka je u pripremi ukusnih lazanja, gdje je gotovo nezamjenjiv. Međutim, njegova magija seže daleko izvan toga, dodajući raskošnu kremoznost mnogim raznovrsnim jelima. Priprema umaka je jednostavna, zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka i pruža beskrajne mogućnosti u kuhinji. Glavni sastojci su maslac, brašno i mlijeko, a začinjava se prstohvatom soli, papra i muškatnog oraščića. Ovaj umak oduševljava svojom svježom bijelom bojom, stvarajući vizualni kontrast s tjesteninom i drugim sastojcima. Umak se može koristiti kako biste obogatili okus raznih tjestenina, kao što su ravioli, špageti, tagliatelle, fusili, makaroni ili njoki. Također je ključni sastojak u pripremi musaka i drugih slojevitih jela koja traže kremasti dodatak. U nastavku ovog članka ćemo Vam otkriti kako možete i Vi sami kod kuće pripremili ovaj višenamjenski umak!

Kako pripremiti bešamel?

Iako se na prvu čini kao jednostavan zadatak, mnogima priprema ovog bešamel umaka se čini kao veoma težak zadatak, posebice zato što ipak želite napraviti ukusan umak bez grudica. Za postizanje savršenog umaka za tjesteninu, bitno je se držati nekih osnovnih smjernica koje će Vam otkriti kroz ovaj dio članka. Prvo i najvažnije pravilo je održavanje ravnoteže između količine maslaca i brašna. Ova harmonija je ključna za stvaranje temelja umaka. Nadalje, priprema umaka zahtijeva precizno zagrijavanje mlijeka prije nego što ga dodate u smjesu maslaca i brašna, jer to osigurava bolje sjedinjenje svih sastojaka i sprječava stvaranje neželjenih grudica. Kako biste izbjegli stvaranje grudica i osigurali si glatku teksturu umaka, bitno je energično miješati sastojke. U nastavku slijedi recept koji je namijenjen za pripremu bešamel umaka za dvije do tri porcije. Ukoliko planirate pripremiti umak za više osoba, onda samo trebate povećati količinu sastojaka prilagođenu prema broju osoba za koje spremate ručak.

Recept za bešamel

Za bešamel umak će Vam trebati 50 grama maslaca, 50 grama brašna, 600 do 750 mililitra vrućeg mlijeka, te prstohvat muškatnog orašćica, papra i soli. Počnite tako da otopite maslac na srednje jakoj vatri. Važno je koristiti kvalitetan maslac kako bi umak dobio bogat i fini okus. Dodajte brašno u otopljeni maslac. Pržite brašno u maslacu nekoliko minuta, neprestano miješajući, sve dok smjesa ne postane svjetložuta i mirisna. Ovo je ključno kako biste se izbjeglo tamnjenje maslaca, što bi moglo dati gorčinu umaku. Sada postepeno ulijevajte vruće mlijeko u smjesu od brašna i maslaca. Neprestano miješajte kako biste izbjegli stvaranje grudica. Umak će postepeno postajati gušći kako ga budete kuhali. Kad umak postigne željenu konzistenciju, začinite ga prstohvatom soli, papra i muškatnog oraščića. Muškatni oraščić će dodati posebnu aromu umaku. Sada je Vaš bešamel umak spreman za upotrebu, te ga možete koristiti za pripremu lazanja ili za preljevanje preko druge vrste tjestenina.

Tagovi: