Kako napravit špagu

Sport

Kako napravit špagu

Kako napravit špagu uz pomoć iskoraka?

Da bi znali kako napravit špagu, prije svega morate znati vježbe kojima ćete povećati mobilnost donjeg dijela tijela. Jedna od vježbi koja će vam pomoći u povećanju fleksibilnosti i mobilnosti donjeg dijela tijela su iskoraci. Iskorak se izvodi na način da kleknete te savijete desnu nogu ispred sebe. Vaše lijevo koljeno treba biti na tlu, a desno koljeno treba biti podignuto, dok desno stopalo mora biti na tlu. Obje vam noge moraju biti savijene pod pravim kutom. Stavite ruke na bokove i držite leđa ravno.

Ispravite vrh lijeve noge tako da vam potkoljenica bude ravna na tlu. Izvodite kukove pažljivo i kontrolirano te mijenjajte položaje nogu. Izvođenje iskoraka uvelike će povećati mobilnost i fleksibilnost vaših kukova, što je preduvjet da bi izveli špagu. Kao što vidite nije vam dovoljno znanje kako napravit špagu, već vam je uz potrebno imati i fleksibilne kukove i donji dio tijela. U nastavku teksta pročitajte koje su to ostale vježbe za povećanje fleksibilnosti.

Kako napravit špagu uz pomoć istezanja zadnje lože?

Jedan od mišića čija je fleksibilnost ključna za to da li možete napraviti špagu je zadnja loža. U nastavku teksta pročitajte kako napravit špagu uz pomoć istezanja zadnje lože. Vježba istezanja zadnje lože se izvodi na način da legnete na leđa te savijete koljena. Postavite stopalo lijeve noge ravno na pod. Podignite desno koljeno. Vratite ga prema kuku ili zdjelici, ostavljajući ga savijenim. Obavezno držite leđa ravna na podu tijekom cijele vježbe. Ovaj položaj držite nekoliko sekundi te zatim promijenite nogu.

Postoje i druge vježbe kojima možete istegnuti svoje zadnje lože i njih možete potražiti na internetu. Kao i kod vježbi za fleksibilnost kukova, tako je i kod vježbi za istezanje zadnje lože važno da ih radite sporo i kontrolirano, kako ne bi došlo do puknuća mišićnih vlakana zadnje lože. Ova ozljeda je ozbiljna i trebalo bi vam dosta vremena da ju zacijelite. Ako vam se dogodit ozljeda zadnje lože, postupak kako napravit špagu će vam se odužiti.

Kako napravit špagu?

Sada kada znate što sve trebate vježbati prije nego krenete sa izvođenjem špage, vrijeme je da saznate kako napravit špagu. No, još par savjeta prije toga. Savjetuje vam se da tjedan dana prije nego planirate napraviti špagu svakodnevno izvodite vježbe fleksibilnosti i to po nekoliko desetaka minuta, kako bi svoje tijelo pripremili za izvođenje špage. Nadalje, kada dođe dan kada ste planirali napraviti špagu, osigurajte da prostorija u kojoj ćete to raditi bude dovoljno topla, kako bi se što prije zagrijali i pripremili svoje mišiće na predstojeću špagu.

Važno je i da imate adekvatnu odjeću koja neće ograničiti raspon pokreta vašeg tijela i to naročito donjeg dijela. Postupak kako napravit špagu je jednostavan, ali od vas iziskuje koncentraciju i pažnju. Počnite spuštati gornji dio tijela okomito prema podu, dok vam se nogu šire na bočne strane. Pravilna špaga se smatra kada vaša stražnjica dotakne pod, a da su pritom vaše noge ravno ispružene bočno od vašeg gornjeg dijela tijela.

Tagovi: