Kako kuhati šunku u mrežici

Kako kuhati šunku u mrežici

Šunka u mrežici se obično priprema za Uskrs

Proizvođači nas uvjeravaju da je rolana lopatica jestiva i bez kuhanja jer je već termički obrađena, ali kuhanjem dobiva vatromet okusa i mirisa koji se proširi cijelom kućom, a uvijek miriši na djetinjstvo, blagdane i raskošni blagdanski stol. Šunka u mrežici se obično priprema za Uskrs, a uskrsni doručak je nezamisliv bez barem jedne kriške uz sve ostale blagodeti na uskrsnom stolu. Nije ju teško skuhati, ali ipak ima nekih trikova da bude još sočnija i ukusnija.

Šunka u mrežici se obično kuha u neposoljenoj vodi, jer je već dosta slana, ali se u tu vodu dojaju neki začini, kao što je lovorov list, papar ili neki diaju čak i čašu vina. Pročitajte na deklaraciji koliko je teška vaša šunka jer se kuha prema kilaži, šunka od jednog kilograma se kuha jedan sat, ako je teška 1,5 kilograma kuhat ćete je sat i pol i to na umjerenoj vatri, a može se kuhati i samo u vinu.

Šunka u mrežici se treba ohladiti u vodi u kojoj se kuhala

Da bi se vaša uskršnja šunka mogla ohlađena rezati na lijepe i pravilne tanke šnite morate na vrijeme skinuti mrežicu s nje. Istina, šunka u mrežici se treba hladiti u vodi u kojoj se kuhala da bi bila sočna i ukusna, ali kada je skuhate možete je izvaditi nakratko na kuhinjsku dasku i brzinski skinuti mrežicu dok je vruća, jer ju je tada najlakše skinuti i onda je vratite u lonac da se hladi u vodi u kojoj se kuhala.

Obično se šunka u mrežici hladi poklopljena cijelu noć, ako na vrijeme niste skinuli mrežicu, ona će se utisnuti u ohlađenu šunku i svaki pokušaj da je uredno skinete sa ohlađene šunke bit će bezuspješan i jako će vas frustrirat jer će se površinski, najslasniji sloj otkidati zajedno sa dijelovima mrežice. Ako ste na vrijeme skinuli mrežicu, samo izvadite šunku na dasku, pažljivo je obrišite i osušite i stavite u frižider da se dobro dodatno rashladi kako bi je lakše rezali.

Šunka u mrežici i pečenje u tijestu

Šunka u kruhu je također popularna u narodu, bilo da se peče u krušnom tijestu ili lisnatom tijestu, ali tu su i kuhari i kuharice podijeljenih mišljenja. Tko bi rekao da šunka u mrežici i pečenje u tijestu mogu posvađati vrsne kuhare, naime, jedni tvrde da se šunka i za ovakvu pripremu treba prvo skuhati, drugi tvrde da je za pečenje u kruhu ne treba kuhati, ali za pečenje u lisnatom tijestu treba, jer se kraće peče.

Šunka u mrežici pečena u kruhu je dvostruki specijalitet, jer taj kruh ima poseban okus. U drugim nacionalnim kuhinjama, naročito američkoj i engleskoj su skloniji pečenju šunke sa obiljem začina, često glaziranu medom ili pečenu sa raznim suhim voćem. Nama više odgovara kuhana šunka jer se u našoj tradiciji ona poslužuje sa mladim lukom, mlaim sirom, ponekad sirom i vrhnjom, rotkvicama, uskršnjim jajima, pa nam slatke glazure, dodaci i preljevi baš i ne odgovaraju, od stranih dodataka nam je dovoljna francuska salata.


Tagovi: