Kako kuhati šunku za uskrs

Kako kuhati šunku za uskrs

Što je i kako kuhati šunku za Uskrs?

Uskrs je jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, a osim duhovne dimenzije, s njim je neraskidivo povezana i bogata gastronomska tradicija. U središtu uskrsnog doručka u mnogim hrvatskim domovima nalazi se šunka. No, kako kuhati šunku za Uskrs na pravi način često je pitanje koje postavljaju i iskusne domaćice i oni koji se prvi put upuštaju u pripremu blagdanskih jela. Da bismo uopće znali kako pravilno postupati s njom, prvo je važno razumjeti što je zapravo šunka. Šunka je mesni proizvod dobiven soljenjem, dimljenjem ili sušenjem svinjskog buta. U Hrvatskoj se tradicionalno koristi sirova dimljena ili polusušena šunka, koja se prije konzumacije mora termički obraditi, a to je najčešće kuhanjem. Priprema šunke zahtijeva pažnju i strpljenje, te je bitno znati kako kuhati šunku za Uskrs na pravi način. Zato ćemo vam u sljedećem dijelu otkriti kako pripremiti i skuhati šunku kako biste imali pravi uskršnji doručak sa svojom obitelji i bližnjima.

Kako pripremiti i kako kuhati šunku za Uskrs?

Prije nego što otkrijemo kako kuhati šunku za Uskrs, prvo ćemo reći kako ju pravilno pripremiti. Prvi korak uključuje njeno namakanje, koje može trajati od nekoliko sati do cijele noći, ovisno o stupnju suhoće i slanosti. Namakanjem se iz šunke uklanja višak soli i omekšava struktura mesa, čime se olakšava proces kuhanja. Ako ste se pitali kako kuhati šunku za Uskrs i postići savršen okus, znajte da je temelj upravo dobra priprema – jer bez nje kuhanje neće dati željeni rezultat. Nakon namakanja, šunku je potrebno očistiti od eventualnih ostataka soli ili začina s površine, a zatim ju stavite u veliki lonac s hladnom vodom. Potom dodajte začine poput lovorova lista, papra u zrnu, luka i mrkve, no umjereno ga začinite kako bi i dalje ostao prirodan okus šunke. Također je bitno odabrati pravu posudu. Ona mora biti dovoljno velika da šunka bude potpuno uronjena u vodu. Pravilnim pripremnim koracima ne samo da osiguravamo dobar okus, već čuvamo teksturu i sočnost mesa.

Upute kako kuhati šunku za Uskrs

Kada je šunka pripremljena, sada dolazimo do najvažnijeg dijela, a to je kuhanje. Mnogi se pitaju kako kuhati šunku za Uskrs i koliko dugo, a odgovor ovisi o njezinoj veličini i tipu. Opće pravilo kaže da se šunka kuha otprilike 45 minuta po kilogramu, na laganoj vatri, bez jakog vrenja. Ključno je održavati lagano krčkanje, kako bi meso ostalo sočno i mekano. Ako želite znati kako kuhati šunku za Uskrs i izbjeći pretvrdu ili preslanu šunku, uvijek pazite na temperaturu vode i trajanje kuhanja. Kada je kuhanje gotovo, šunku najbolje ostavite da odstoji u vlastitom temeljcu barem još 30 minuta. Time se stabilizira toplina unutar mesa i dodatno razvijaju okusi. Neki vole šunku nakon kuhanja zapeći u pećnici s glazurom od meda i senfa, čime se stvara hrskava korica i dodatna aroma. Kada je šunka gotova, narežite ju na ploške, i dodajte na uskršnju platu uz kuhana jaja, mladi luk, hren i pogaču.


Tagovi: