Kako kuhati špinat

Što je i kako kuhati špinat?
Špinat je lisnato povrće koje pripada porodici Amaranthaceae, a originalno potječe iz drevne Perzije. Danas se uzgaja diljem svijeta, a u hrvatskoj kuhinji ima značajno mjesto zbog svojih hranjivih vrijednosti i svestranosti u pripremi. Bogat je vitaminima A, C, K, kao i mineralima poput željeza, kalcija i magnezija. Osim toga, sadrži antioksidanse i vlakna koji doprinose općem zdravlju organizma. Upravo zbog tog bogatog nutritivnog sastava, sve više ljudi želi znati kako kuhati špinat. Pravilno pripremljen špinat ne samo da zadržava većinu svojih hranjivih tvari, već i osvježava jela svojim blagim, prepoznatljivim okusom. Špinat se može koristiti i sirovo i termički obrađeno, te ima široku primjenu, od salata, juha, variva, sve do nadjeva u raznim tijestima i složencima. Postoje brojni načini kako možete špinat pripremiti, a prvi korak u pripremi špinata je pravilna priprema sirovog špinata prije samog kuhanja, o čemu ćemo detaljno govoriti u sljedećem odlomku gdje ćemo otkriti kako kuhati špinat.
Kako pripremiti i kako kuhati špinat?
Prije nego što objasnimo kako kuhati špinat, ponajprije ćemo reći kako pravilno ga pripremiti. Prvo, trebate odabrati svježe listove. Birajte listove tamnozelene boje, bez žutih ili smeđih mrlja. Mladi špinat ima nježnije listove i blagi okus, dok stariji može imati grublju strukturu i intenzivniju gorčinu. Ako kupujete špinat na tržnici, svakako ga temeljito operite, jer zemlja i pijesak često ostaju na listovima. Nekoliko puta ga isperite kako biste uklonili sve nečistoće. Nakon pranja, ostavite špinat nakratko da se ocijedi. Tijekom kuhanja se količina sirovog špinata značajno smanjuje. Na primjer, od jedne pune zdjele svježih listova nakon termičke obrade ostat će tek manja količina gotovog povrća. Prije nego što prijeđemo na detaljne upute kako kuhati špinat, špinat možete i blanširati, odnosno kratko prokuhati, te ga zamrznuti za kasniju uporabu. Osim klasičnog kuhanja, špinat se može pirjati na maslinovom ulju s češnjakom, miješati s vrhnjem ili mlijekom, ili ga dodati u juhe i umake.
Upute kako kuhati špinat
Postoji nekoliko metoda kako kuhati špinat. Kod prve metode se radi o klasičnom kuhanju u vodi. U lonac se doda manja količina posoljene vode, pusti se da proključa, a zatim se u nju ubaci špinat. Kuhanje traje svega 1 do 3 minute, ovisno o količini i veličini listova. Nakon toga špinat se odmah procijedi i po mogućnosti ispere hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja i sačuvala boja. Druga metoda kako kuhati špinat je kroz piranje. Na malo maslinovog ulja se na kratko poprži sitno sjeckani češnjak, a zatim se dodaje špinat. Poklopi se i pirja 2 do 3 minute dok listovi ne uvenu. Po želji se može dodati prstohvat soli, malo papra ili muškatnog oraščića. Treća metoda je kuhanje na pari, a ona omogućuje da špinat zadrži najviše vitamina i minerala. Špinat se stavi u posudu iznad kipuće vode i kuha 3 do 5 minuta, bez doticaja s tekućinom. Nakon toga spreman je za posluživanje ili daljnju obradu. Bez obzira na metodu koju odaberete, bitno je pripaziti na vrijeme kuhanja. Prekuhani špinat postaje kašast, gubi boju i okus, a može izgubiti i značajan dio svojih hranjivih tvari. Također, špinat se nikada ne soli tijekom kuhanja, već poslije kako se bi se sačuvala njegova struktura. Ako želite dodatnu aromu, možete ga obogatiti limunovim sokom, naribanim sirom ili prženim orasima.
Tagovi: