Kako kuhati hrenovke

Što su i kako kuhati hrenovke?
Hrenovke su jedan od najpopularnijih proizvoda mesne industrije, koji se konzumira diljem svijeta, posebno u Europi i Sjevernoj Americi. Radi se o proizvodu od fino mljevenog mesa (najčešće svinjetine, govedine ili piletine), začina i aditiva, koje se pakiraju u crijeva te se termički obrađuju već u procesu proizvodnje. Hrenovke su zahvaljujući svojoj jednostavnosti, brzini pripreme i blagom okusu vrlo popularne među potrošačima svih dobnih skupina. Ako se pitate kako kuhati hrenovke, prvo trebate razumjeti od čega se one sastoje. Kvaliteta hrenovki može se znatno razlikovati ovisno o kojeg proizvođača ih kupujete. Hrenovke niskog cjenovnog praga su puni aditiva i punila, dok one skuplje varijante sadrže veći postotak čistog mesa. Prilikom kupnje, uvijek pročitajte deklaraciju i birajte proizvode s kraćim popisom sastojaka i većim udjelom mesa. Budući da su hrenovke većinom prethodno termički obrađene, njihova daljnja priprema služi više za zagrijavanje nego za kuhanje u pravom smislu riječi. Ipak, bitno je kako kuhati hrenovke kako vam ne bi one popucale za vrijeme kuhanja.
Kako pripremiti i kako kuhati hrenovke?
Prije nego što otkrijemo kako kuhati hrenovke, prvo ćemo reći o tome kako ih pripremiti na pravilan način. Prvo ih treba izvaditi iz pakiranje te ih eventualno isprati kako biste uklonili eventualne konzervanse s površine. Osim što se mogu kuhati, hrenovke se mogu i peći na roštilju, pržiti na tavi ili čak pripremiti u mikrovalnoj pećnici. No, kuhanje u vodi najčešći je i najjednostavniji način pripreme. Prilikom kuhanja hrenovke, treba uzeti u obzir i s čim ćete ih poslužiti. Klasični prilog su kruh ili hot dog pecivo, te se uz to dodaje senf, kečap i majoneza, no često se hrenovke poslužuju i uz salate, pire krumpir ili čak uz variva. Priprema hrenovki ne uključuje mnogo koraka, ali pravilna obrada i pravovremeno vađenje iz vode čini veliku razliku u okusu i teksturi konačnog jela. U sljedećem dijelu ćemo vam otkriti tajnu kako kuhati hrenovke na pravilan način kako biste izbjegli pucanje prilikom kuhanja.
Kako kuhati hrenovke na pravilan način
Kada govorimo o tome kako kuhati hrenovke, postupak je vrlo jednostavan. Najvažnije je da voda u kojoj se kuhaju nikada ne zavrije do kraja, jer to može uzrokovati pucanje hrenovki i ispuštanje njihovih sokova, što dovodi do suhe i gumene teksture. Dakle, ako vas zanima kako kuhati hrenovke na pravilan način, bitno je slijediti osnovne korake. U lonac ulijte dovoljno vode da prekrije hrenovke, zagrijavajte je na srednjoj temperaturi dok ne počne lagano isparavati, te zatim ubacite hrenovke. Nakon što ste ih stavili u vodu, ostavite ih da se zagrijavaju 5 do 7 minuta. Prije nego što voda zavrije, izvadite hrenovke iz vode pomoću hvataljki ili žlice i odmah ih poslužite. Gotove hrenovke možete poslužiti uz hot dog peciva s kečapom, senfom ili majonezom, ali ih isto tako možete dodati uz jela s tjesteninom, složencima ili ih poslužiti kao brze zalogaje za zabave. Ako pripremate veće količine za više ljudi, hrenovke možete nakon kuhanja nakratko prepržiti na tavi s malo maslaca ili ulja, čime dobivaju dodatni sloj okusa i blagu hrskavost izvana. Kod pripreme hrenovki u mikrovalnoj, samo ih stavite u posudu s malo vode, prekrijte i pecite 1 do 2 minute.
Tagovi: