Kako kuhati blitvu

Kako kuhati blitvu

Kako se priprema blitva po sistemu sve u jednom loncu

Sve lisnatice se mogu pripremati na više načina, a za zaposlenu ženu je najpraktičnije naučiti kako se priprema blitva po sistemu sve u jednom loncu, jer je brzo gotova, ima samo jedno cijeđenje i za dvadeset minuta vam je zdrav i ukusan obrok već na stolu. Trebate bogatu vezicu blitve (700 - 800 grama), četiri osrednja krumpira, dva češnja češnjaka, sol, papar i maslinovo ulje. Sve kuhate u jednom loncu, ali dodajete postepeno namirnice u vrelu vodu.

Blitva treba biti oprana, stapke posebno narezane na kraće trakice, lišće posebno narezano ili natrgano. Krumpir narežite na kockice, ako vam se žuri možete i na ploškice i stavite u hladnu posoljenu vodu. Kada je napola kuhan dodajte narezane stapke od blitve, kada je skoro gotovo dodajte narezanu ili natrganu blitvu, kuhajte još pet minuta, ocijedite i vratite u lonac. Narežite sitno češnjak, popaprite i obilno poškropite maslinovim uljem, promiješajte da se namirnice i začini sjedine i poslužite uz pečena jaja, ribu, faširance i tako dalje.

Kako postupati da vam kuhana blitva ostane zelena

Sol ubrzava kuhanje svih namirnica i iz njih izvlači ono najbolje, no, ako želite sačuvati svježinu zelene boje bilo kojih zelenih namirnica, morate ih kuhati ili kratko blanširati u vodi bez soli ili čak samo na pari. Kako postupati da vam kuhana blitva ostane zelena, jednostavno je, listove kuhajte odvojeno u neposoljoenoj vodi, jer sol izvlači klorofil ili je pustite da povene na pari, složite je u cjedilo i držite ga 5 - 7 minuta nad parom, poklopljeno.

To znači da kuhanom krumpiru i narezanim stapkama nakon cijeđenja dodajete samo povenule listove blitve, ona će preuzeti sol iz krumpira i stapki, ali će ostati zelena, dodajte papar, sitno kosani češnjak, maslinovo ulje, poslužite uz pileće batake, bijelo pileće meso, riblje prutiće (to djeca vole), pljeskavcu i slično. Blitva se može blendati u smutijima, možete jesti u svježim ili kuhanim salatama, naročito onim sa morskim plodovima ili je sitno narežite i pospite po pizzi uz sherry rajčice, glji ve i parmezan.

Blitva se može pripremati u raznim kombinacijama

U vrele špagete umiješajte listove blitve izrezane na tanje trakice, isti čas će povenuti, dodajte češnjak, papar, maslinovo ulje i parmezan, oduševit ćete se. Blitva se može pripremati u raznim kombinacijama, sa svim vrstama tijesta ili mješavinama drugih vrsta povrća. Pitu zeljanicu možete napraviti sa špinatom, koprivom, ali i sa blitvom. Osim češnjaka, soli i papra, blitvi možete dodavati i razne druge začinske trave, možete je kombinirati s mahunarkama, poput leće, boba, mladih sojinih zrna i slično.

Blitva se, ovisno o vrsti jela, kuha, blanšira ili se tek kratko poprži na maslinovom ulju. No, možete napraviti i pesto od blitve u koji dodajete orašaste plodove, češnjak, ponekad i bosiljak, bilo koji sir ribanac. Pesto možete raditi u mužaru ili u blenderu, ako je pregust dodajte mu malo bilo kojeg temeljca ili malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu. Pesto koristite kao preljev za razne salate, njoke, bilo koju drugu tjesteninu i razne druge priloge, ribu i razna druga pečenja.


Tagovi: