Kako je nestalo panonsko more

Znanost

Kako je nestalo panonsko more

Kako je nestalo panonsko more, misterij klimatskih promjena u pradavnim vremenima

Dok se svijet danas bori s klimatskim promjenama i ne pomišlja na to da je i u pradavnoj prošlosti bilo smjena toplih i ledenih doba koje su zemlju temeljito mijenjale nakon svake smjene. Prije oko 10 milijuna godina je panonsko more pokrivalo ogroman prostor Hrvatske, Mađarske, neke dijelove Srbije, B i H, Slovenije, Češke, Austrije, Rumunjske i dijelove Ukrajine.

Kako je nestalo panonsko more, misterij klimatskih promjena u pradavnim vremenima, zna se da je nestalo prije oko 600 tisuća godina, zna se da su današnje planine u nabrojanim državama bili otoci u panonskom moru, i zna se da je nestanku prethodilo zadnje ledeno doba. Na Papuku u Slavoniji, koji je UNESCO proglasio geoparkom, se nalaze fosili morskih puževa, školjki i drugih morskih bića. Kako je nestalo panonsko more, zaleđivanje je drastično smanjilo salinitet, a onda se tijekom dugog razdoblja koje se računa u desecima milijuna godina, cijepalo u jezera i na kraju iscurilo u Crno more.

Kako je nestalo panonsko more, naizmjenično topla i hladna razdoblja

Ako su oštre klimatske promjene uspjele otjerati cijelo jedno more iz njegovog korita, ostaviti rudnike soli u Tuzli, stvoriti jezero Balaton u Mađarskoj, Bizovačke toplice u Slavoniji, Aralsko jezero, Đerdapsku klisuru na Dunavu, nalazišta plina i nafte u Hrvatskoj i Srbiji, onda je jasno zašto ljudi strepe od današnjih klimatskih promjena. Kako je nestalo panonsko more, naizmjenično topla i hladna razdoblja mijenjaju lice zemlje, a panonsko more su zbrisala sa lica zemlje. Samo nestajanje i isušivanje tla s kojeg se voda povlačila je bilo dugi proces koji je trajao milijunima godina.

Današnje planine u svim nekada podmorskim i još nepostojećim državama čuvaju fosilno blago koje arheolozi iskapaju i selektiraju da ispriča priču o postojanju i nestanku panonskog mora. Zemlja čuva tragove promjena kroz koje prolazi, samo ih treba naći i dešifrirati. Kako je nestalo panonsko more koje je postojalo samo 9 milijuna godina, a nestajalo kroz dugi period od 30 milijuna godina, tek treba povezati mozaik nestajanja.

Kako je nestalo panonsko more, kažu da je bilo plitko, ali je imalo čak i koraljne grebene

Površinom razvučeno panonsko more je pokrivalo oko 200 000 metara kvadratnih, dugačko oko 800, a široko oko 600 kilometara, a duboko jedva 1 000 metara. Kako je nestalo panonsko more, kažu da je bilo plitko, ali je imalo čak i koraljne grebene i vrlo raznoliku floru i faunu, dijelom i zbog toga što mu je salinitet zbog miješanja sa slatkom vodom bio promjenjiv i te promjene su se odvijale u pet dugih razdoblja: mediteran (Sredozemno more), sarmat (Sarmatsko more), panon (panonsko more), pont (jezerskorazdoblje), slatka voda, formiranje jezera), i levant (barsko razdoblje).

Ostale su za njim i pješčare i močvare, a obilje fosilnih ostataka koji se nalaze na svakom koraku pričaju priču o postojanju i nestajanju panonskog mora i svim fazama koje je prošlo tijekom svog nestajanja. Kako je nestalo panonsko more ima dosta artefakata i činjenica o tome, ali još više ih treba otkriti, naći i proučiti da bi priču zaokružili.

Tagovi: