Jakobove kapice recept

Jakobove kapice recept

Jakobove kapice na buzaru

Jakobove kapice su vrlo rijetka endemska vrsta školjaka u Sredozemlju, a može ih se pronaći na dubinama od pet do trideset metara dubine. Njihovo meso je vrlo ukusno i može se u kuhinji pripremati na razne načine. Zovu ih i lepeze, kapesante, klapunice, čančule, kapešante, prsurice, pokrovače, te školjka svetog Jakova. Unutar ljušture nalazi se bijeli mesnati dio, te crvenkasti ili narančasti kavijar kojeg u nekim receptima treba odvojiti od bijelog mesa. Crvenkasti dio školjke je poput riblje ikre intenzivnog okusa pa se mogu koristiti za pripremu umaka i krema.

Jakobove kapice na buzaru ćete pripremati od bijelog mesa, te odvojiti od školjke i očistiti od pijeska. Tetive koje drže bijelo mese treba odstraniti, a crveni dio školjke može koristiti za pripremu umaka. Pazite da školjke budu svježe, bez obzira jedete li ih sirove ili ih termički obrađujete.

U lonac staviti maslinovog ulja, sitno nasjeckanog češnjaka, te odmah bijelo meso Jakobovih kapica, te sve zajedno kratko popržiti. Zatim dodati vina i dinstati dok vino ne ispari, te nakon toga dodati krušne mrvice, šalšu te kuhati još par minuta. Poslužuje se uz umak od crvenog dijela školjke i palentu ili tijesto.

Zapečene Jakobove kapice

Da biste pripremili zapečene Jakobove kapice bit će vam potrebno 6 školjki, maslnovog ulja, ribanog parmezana, režanj češnjaka, krušnih mrvica, svježi peršin, sol i papar. Dok čistite školjke odvajate meso od školjke i vraćate ga natrag u školjku, pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.

Na tavici na maslinovom ulju na pola prerezani režanj češnjaka na laganoj vatri propečite minutu do dvije, te izvadte češnjak. Na protvan poredajte školjke i polijte maslinovim uljem koje aromatizirano češnjakom. Po školjkama posipajte sitno narezani svježi češnjak, žlicu krušnih mrvica, te žicu ribanog parmezana. Školjke je potrebno peći u pećnici maksimalno osam minuta, a može i kraće ako je vaša pećnica jaka.

Ovako zapečene Jakobove kapice poslužite uz masline i neko ukusno vino, izvrsno je predjelo jer se od ove količine Jakobovih kapica nećete najesti no sigrno će vam otvoriti apetit, nakon čega možete pojesti neku ukusu ribu ili morske plodove ako ste namjenili da večera bude u morskom stilu.

Granatirane Jakobove kapice

Granatirane Jakobove kapice ćete pripremati kao da ih pohate, no smjesa je nešto drugačija od klasičnog pohanja. Treba vam osam Jakobovih kapica, 30 g maslaca i 30 g krušnih mrvica, te 100 g sira, malo soli, papara, te nasjeckanog peršna. Jakobove kapice očstite od ljušture, dobro operite kako se u mesu ne bi zadržao pijesak, a oklope dobro operite. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, dok pripremate granatiranu smjesu za školjke.

U maslacu pomiješajte krušne mrvice, naribani sir, te peršin, sve malo posolite i popaprite te dobro promiješajte kako bi se smjesa sjedinila. Školjke rasporedite na površinu protvana, na bijelo meso stavljajte smjesu od sira i mrvica, te sve zajedno stavite u pećnicu na sedam minuta, nemojte peći duže od deset minuta. Sir će se rastopiti i povezati sve sastojke sa bijelim mesom Jakobovih kapica.

Servirajte uz salatu pripremljenu od rajčice i rikole koje ste začinili s malo morske soli, maslinovim uljem i limunovim sokom, te je ohladite pa će tako ohlađena biti izvrsna uz tople granatirane školjke.


Tagovi: