Kako izliječiti herniju diska – Učinkovite vježbe za tretiranje hernije diska

Kako izliječiti herniju diska - Učinkovite vježbe za tretiranje hernije diska

Što je hernija diska?

Kada se pojavi dulja i intenzivnija bol u leđima često se prvo sumnja na diskus hernija koji nastaje u lumbalnom te cervikalnom dijelu kralježnice. Točan uzrok nastanka navedenog stanja i dalje je nepoznat, no sumnja se da vrsta posla, genetika i prekomjerna tjelesna težina igraju glavnu ulogu u nastanku navedenog stanja. Prema istraživanjima, bolovi u leđima i vratu najčešći su razlozi odlasku liječniku, a sami uzrok nastanka boli nije uvijek bezazlen.

Bol može nastati naglo, povući se brzo ili postepeno se pojačavati, može proći sama od sebe ili tražiti operaciju. Što je zapravo hernija diska? Hernija diska je stanje intenzivne boli koja se pojavljuje u lumbalnom te cervikalnom dijelu kralježnice. Bol nastaje radi pritiska diskusa ili jastučića koji se nalazi između dva kralježaka. Diskus je potisnut prema živcu koji izlazi od kralježnice i navedeno uzrokuje jaku bol, trnce, slabost u nogama, u nekim slučajevima i poremećaj kod mokrenja i pražnjenja stolice.

Zašto nastaje hernija diska?

Točni uzroci nastanka navedenog stanja nisu poznati. Medicinski stručnjaci smatraju kako hernija diska nastaje radi vrste posla kojom se osoba bavi, radi nepravilnog držanja, radi genetike, radi prekomjerne tjelesne težine. Kako se može ustanoviti hernija diska? Jedina pretraga koja će dati potpuni uvid u cjelokupno stanje kralježnice i kralježnične moždine je magnetska rezonanca, ponekad je potrebna i elektromioneurografija. Da li ovo stanje zahtjeva operaciju? Diskus hernija danas pripada u jedno od najraširenijih oboljenja kralježnice.

Potreba za operacijom može postajati, no ipak se prvo savjetuje vježbanje s fizioterapeutom. Ovo stanje se zapravo najčešće liječi uz pomoć dobre i kvalitetne fizioterapije. Diskus hernija može zahvatiti bilo koji disk u našoj kičmi, uključujući i sami vrat, no najčešće se pojavljuje u donjem dijelu leđa koji najviše opterećujemo. Uz fizioterapiju i vježbe, moguće je izvođenje i vježbi koje su fokusirane na jačanje mišića koji su odgovorni za podržavanje kičme i vrata kako bi se smanjio pritisak koji nastaje na kičmenom stupu. Liječenje će odrediti fizioterapeut.

Kako se liječi hernija diska?

Poželjno je vježbati i van terapije s fizioterapeutom. Uz prethodno savjetovanje, poželjno je da doma izvodite sljedeće korake: Legnite potrbuške na prostirku i pod. Ispružite svoje noge i stopala, ruke stavite uz tijelo. Opustite se što je više moguće i izvodite duboki uzdah i izdah 3 minute. Podignite svoji torzo na način da su vam laktovi postavljeni okomito ispod samih ramena dok su ruke pravilno ispružene naprijed. Glavu je potrebno držati uspravno i gledati naprijed. Ova poza zahtijeva opuštanje i duboke udahe/uzdahe. Pri izdisaju bi trebali osjetiti istezanje u donjem dijelu kralježnice.

Zadnja vježba zahtijeva ležeći položaj u kojemu su dlanovi postavljeni ispod ramena, laktovi uz tijelo. Lagano se probajte dizati prema gore dok su laktovi uz tijelo a dlanovi ispod ramena. Gledajte naprijed, noge i kukovi moraju biti opušteni i na podu. Na završetku vježbe ruke moraju biti potpuno ispružene. Vježbe se ponavljaju do 10 puta. Hernija diska se također može liječiti uz sljedeće aktivnosti: Hodanje, Joga, plivanje i biciklizam. Potrebno je imati na umu da se hernija diska liječi sporo i kontrolirano i kako je potrebno strpljenje i trud.


Tagovi: