Kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor

Financije

Kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 05.12.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor

Prirodno je i logično da svatko od nas pokuša kupiti određenu stvar po što povoljnijoj cijeni. Nažalost, kod svake kupnje država se na neki način ugradi u cijenu kroz porez i time dodatno uveća ionako veliku investiciju, kada su nekretnine u pitanju. Zbog toga je pitanje kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor sasvim logično a i legitimno, jer zakon predviđa određene iznimke kod plaćanja poreza na promet nekretninama.

Dakle, postoje načini kako izbjeći plaćanje poreza na nekretnine, a ne radi se o prijevarama. Država je u zakon predvidjela određene situacije u kojima ne bi bilo pošteno naplatiti porez na nekretnine. Porez na nekretnine u Hrvatskoj trenutno iznosi 3 posto, što na prvu ne zvuči puno, međutim na iznosima od 100 i više tisuća eura, 3 posto je doista veliki novčani iznos. Zbog toga, nije na odmet znati kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor i na sve ostale nekretnine.

Kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor i kako se naplaćuje porez na nekretnine

Porez na nekretnine plaća kupac, pa će kupci biti ti koji će tražiti zakonske olakšice i način kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor u Hrvatskoj. Kupci su oduvijek tražili način kako izbjeći plaćanje poreza na nekretnine, pa su često pribjegavali raznim lukavim potezima. Prije desetak godina, nekretnine su se kupovale na način da su bile prepisane na djecu ili osobu kojoj bi ta nekretnina bila prva.

Na prvu nekretninu tada se nije plaćao porez. Iznos poreza možete regulirati na način da ugovorite što niži cijenu nekretnine, pa samim time platite manje poreza. Nekretnina za odmor kupuje se na način da se sklopi ugovor o kupoprodaji, koji ovjerava javni bilježnik. Javni bilježnik automatski šalje ugovor poreznoj upravi, koja nakon nekoliko dana kupcu šalje porezno rješenje. Također, ako u ugovor navedete sumnjivo malu vrijednost nekretnine, porezna uprava će iznos poreza računati po prosjeku prijašnjih ugovora sa istog područja, ovisno o kvadraturi nekretnine za odmor. Prije toga kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor, potrudite se smanjiti cijenu nekretnine, kako bi platili manje poreza.

Kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor i tko ima pravo na to

Trenutni zakon predviđa određene okolnosti koje vam mogu pomoći kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor. Darivanje nekretnine, kao i nasljeđivanje se po hrvatskom zakonu ne oporezuje. Kada kupujete novogradnju, tek izgrađenu nekretninu za odmor, plaćanje poreza možete izbjeći ako nekretninu kupujete od tvrtke koja je prethodno već platila porez na tu istu nekretninu.

Ipak, najpopularniji način kako kupci izbjegavaju plaćanje poreza na nekretnine je kupnja preko tvrtke u kojoj su oni vlasnici. Ovdje se na neki način koristi fleksibilnost zakona, jer bi se u slučaju kupnje preko tvrtke, nekretnina smjela koristiti samo u poslovne svrhe. U praksi je stvar nešto drugačija, pa se nekretnine u vlasništvu tvrtke koriste za privatne svrhe. Ipak, kako je to trenutno dozvoljeno, ovo je jedan od načina kako izbjeći plaćanje poreza na kuće za odmor ili na kupnju bilo koje druge nekretnine. Najbolje bi bilo porez shvatiti kao neizbježan trošak, pa će vam tako svakako biti lakše prihvatiti činjenicu da moramo platiti porez na sve što kupujemo.

Tagovi: