Koliki je porez na nekretnine

Financije

Koliki je porez na nekretnine

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:18
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Koliki je porez na nekretnine i porez na promet nekretnina

Porez na nekretnine godišnja je naknada za javni sektor koju vlasnici nekretnina moraju platiti. Koliki je porez na nekretnine je iznos koji zbog opterećenja varira, a konačni iznos određuju općine lokalno. Porezi na nekretnine i porez na promet nekretnina mogu složiti zajedno na hrpu, ali se međusobno značajno razlikuju. Porez na promet nekretnina jednokratni je porez koji se plaća nakon prodaje ili kupnje neizgrađenog ili izgrađenog zemljišta u skladu sa Zakonom o porezu na promet nekretnina.

S druge strane, porez na nekretnine redovan je porez koji se obično mora godišnje plaćati nadležnoj poreznoj upravi i oni imaju informaciju o tome koliki je porez na nekretnine. Dok je porez na promet nekretnina stvar države, strukturiranje poreza na nekretnine je stvar općine. Ovim se utvrđuju takozvane stope procjene osnovice porezne osnovice, na temelju kojih porezna uprava zatim izračunava iznos porezne obveze. Kolike su razlike između iznosa naplate u općinama s najnižom i najvišom stopom procjene u pojedinim županijama, detaljno je potrebno istražiti.

Koliki je porez na nekretnine i kako se on obračunava

Vrijednost jedinice, porezni indeks i porezna stopa uključeni su u izračun poreza na imovinu. Koliki je porez na nekretnine i kako se on obračunava? Temeljna vrijednost jedinice utvrđuje se pojedinačno prema Zakonu o procjeni vrijednosti za svako zemljište, poslovnu imovinu, kao i poljoprivrednu i šumarsku imovinu. Porezni indeks ovisi o vrsti imovine o kojoj je riječ. Poljoprivredne i šumarske djelatnosti plaćaju šest posto, za sve ostale vrste imovine – osim kuća za dvije obitelji i kuća za jednu obitelj iznad određene vrijednosti – dospijeva do 3, 5 posto. Standardna vrijednost pomnožena s poreznom osnovom daje osnovicu porezne osnovice. To se množi sa stopom procjene, a zatim rezultira godišnjim iznosom poreza na nekretnine za koji općina izdaje obavijest vlasniku.

Svaka općina može sama odrediti stopu procjene koliki je porez na nekretnine – to se odnosi na porez na imovinu kao i na porez na promet. Odlučuje općinsko vijeće u okviru proračuna ili posebne stope procjene. Vrlo se razlikuje od općine do općine. Stopa procjene često služi kao vijak za prilagodbu kada općine, na primjer, moraju konsolidirati svoj proračun. Stopa procjene obično nema preveliki utjecaj na pojedinačnu imovinu. Ovisno o tome koliko je lokalno vijeće željelo povećati stopu ocjenjivanja, u prošlosti je bilo i prosvjeda stanovnika.

Koliki je porez na nekretnine i što je indeks poreza na nekretnine

Vrsta nekretnine, to koliki je porez na nekretnine i iznos jedinične vrijednosti određuju drugi faktor: osnovicu poreza na imovinu. Određuje koji je dio jedinične vrijednosti oporeziv. Na to se primjenjuju strogi propisi iz Zakona o porezu na nekretnine. U nekim državama primjenjuju se indeksi poreza na imovinu ovisno o različitim čimbenicima kao što su starost zgrade ili broj stanovnika odgovorne općine. U slučaju nedoumice, vlasnici bi trebali zatražiti točan broj od nadležne općine. Treći izračunski faktor je takozvana stopa procjene. To je vrijednost koju pojedinačno određuju općine koja na kraju određuje porezno opterećenje.

U slučaju iznajmljivanja nekretnina, multiplikator je drugi faktor. Budući da se vrijednosti temelje na prošlosti, zakonodavac je definirao takozvane multiplikatore, koji se množe s utvrđenom godišnjom bruto najamninom. Ovi se množitelji temelje na vrsti gradnje i godini izgradnje imovine, kao i veličini zajednice. Svi se ti aspekti slijevaju u računsku varijablu koja se naziva porezni indeks. Porezna mjerila se stoga značajno razlikuju pa i to koliki je porez na nekretnine uopće.

Tagovi: