Kako izbjeći porez na nekretnine

Financije

Kako izbjeći porez na nekretnine

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 05.12.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako izbjeći porez na nekretnine

Mnogo je stvari i obaveza u životu koje tražimo načina kako ih izbjeći. Međutim, plaćanje poreza svakako ne spada u kategoriju stvari i obveza koje možemo izbjeći. Ipak, postoje načini kako izbjeći porez na nekretnine. Ne radi se o nikakvoj prijevari ili korištenju rupa u zakonu, jednostavno porezni sustav i zakon predviđaju određene olakšice kod plaćanja poreza, jer u nekim situacijama nije korektno oporezivati promet nekretninama. Trenutni porez na nekretnine iznosi 3 %. Dakle, ako ste nekretninu platili 100 000 kuna, na ime poreza na nekretnine morat ćete u državni proračun uplatiti dodatnih 3000 kuna. U ovom slučaju iznos poreza na promet nekretninama ne zvuči jako puno, međutim što je vrijednost nekretnine veća, raste iznos poreza koji se mora uplatiti. Trošak plaćanja poreza na promet nekretninama u većini slučajeva se izostavlja iz računice ukupne investicije prilikom kupovine nekretnine, pa dolaskom na naplatu nerijetko kupcu stvori neočekivane probleme. Porez na nekretnine uvijek plaća kupac. Zbog toga nije na odmet pronaći način kako izbjeći porez na nekretnine.

Kako izbjeći porez na nekretnine i kako funkcionira sustav naplate poreza

Oduvijek se tražio način kako izbjeći porez na nekretnine ili barem olakotnu okolnost po kojoj bi uplatili što manji iznos poreza na nekretnine. Nekada se nekretnina kupovala na način da bi se pravo vlasništva na nekretninu upisivalo na osobe kojima bi to bila prva nekretnina u vlasništvu. Uglavnom su to bila djeca kupaca, koja bi na ovaj način postajala fiktivni vlasnici nekretnine. Ovo je bio jedan od popularnijih načina kako izbjeći porez na nekretnine, jer je država kupce prve nekretnine oslobađala od plaćanja poreza na promet nekretninama. Nakon što je država uvidjela rupe u zakonu koje su se na ovaj način koristile, isti zakon ukinut je prvim danom 2017. godine. Sustav naplate poreza na nekretnine veoma je pojednostavljen, jer javni bilježnici nakon ovjere kupoprodajnog ugovora podatke iz ugovora automatski šalju u poreznu upravu. Porezna uprava u većini slučajeva i prihvaća iznos koji je naveden u kupoprodajnom ugovoru, po kojem dalje obračunava porez na nekretnine, osim ako iznos značajno ne odstupa od ostalih ugovora i cijene nekretnina na određenom području. U sumnjivim slučajevima, porezna uprava koristi podatke o prosječnim vrijednostima nekretnina unutar nekog područja i vremenskog razdoblja.

Kako izbjeći porez na nekretnine i tko ima pravo na to

Trenutno u zakonu postoje određene iznimke zbog kojih je moguće izbjeći plaćanje poreza na promet nekretninama. Darivanje i nasljeđivanje jedni su od načina kako izbjeći porez na nekretnine. Darivanje nekretnine, a da pri tom ne plaćate porez, moguće je samo u uspravnoj liniji. Uspravnu liniju darivanja čine bračni drugovi, potomci i preci. Također, ako nekretninu kupujete od tvrtke, koja je prethodno već platila PDV na istu nekretninu, nećete morati platiti porez od 3 %. Ovo vrijedi u slučaju kada kupujete novoizgrađenu nekretninu. Sa druge strane, kupnja nekretnine preko tvrtke još je jedan od načina kako izbjeći porez na nekretnine. Ako nekretninu stječete u postupku vraćanja oduzete imovine ili kupujete nekretninu u kojoj ste imali status zaštićenog najmoprimca, porez na promet nekretninama ne očekujte kao trošak. U svakom slučaju dobro proučite zakon kako bi bili u stanju iskoristiti, s obzirom na vlastitu situaciju, neku od mogućnosti za izbjegavanje plaćanja poreza na nekretninu.

Tagovi: