Kako do covid potvrde

Zanimljivosti

Kako do covid potvrde

Kako do covid potvrde, razlika između covid potvrde i potvrde o preboljenju

Mnogi se pitaju kako do covid potvrde, a pitanje se postavlja upravo radi želje za putovanjima i normalnijim načinom života. Postoje osnovne razlike između covid potvrde i potvrde o preboljenju covida koje je dobro znati prije nego se upustite u cijeli proces. Covid potvrda se danas koristi na razini Europske unije i to po pravilima koja su određena na razini cijele Europske unije. Pravila tako kažu da cijepljenima covid potvrda vrijedi samo godinu dana. Ista pravila se primjenjuju i za preboljele covida koji su primili samo jednu dozu cjepiva unutar zadnjih šest mjeseci.

Osobe koje su preboljele covid potvrda također vrijedi šest mjeseci. Potvrdu o preboljenju covida izdaje liječnik i za nju vrijede hrvatska pravila, koja se razlikuju od onih europskih. Potvrdu o preboljenju mogu dobiti osobe koje su preboljele covid i dijagnoza im je postavljena pomoću brzog antigenskog testa unazad zadnjih 12 mjeseci, kao i osobe koje su imale dijagnosticirane covid bolesnike u svojoj obitelji, osobe kojima je covid dijagnosticiran PCR testom prije više od šest mjeseci, osobe koje su preboljele virus, osobe koje su cijepljene jednom dozom unutar 8 mjeseci od preboljenja.

Postoje mnogi načini kako do covid potvrde, ali morate ispunjavati jednu od navedenih stavki. Također je razlika u tome gdje se može koristiti covid potvrda a gdje potvrda o preboljenju. Covid potvrdu u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi mogu tako koristiti liječnici kao i sami pacijenti i njihovi posjetitelji, s njom se također može putovati unutar Europske unije, i s njom se također može otići na vjenčanje ili koncert, stadion. Potvrda o preboljenju ili liječnička potvrda s druge strane služi također za zdravstvo i socijalu, i može se koristiti kao ulazak u Hrvatsku.

Kako do covid potvrde, gdje možete dobiti covid potvrdu

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je donijelo odluku da osim na lokacijama HZZO-a izdavanje covid potvrda u digitalnom obliku je omogućeno u svim ustanovama gdje se rade testiranja. Tako da danas sve ustanove koje su prošle akreditaciju sa strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo mogu izdavati covid potvrde bez naknade. Kako do covid potvrde? One osobe koje zadovoljavaju sve uvjete za izdavanje, svoju EU digitalnu covid potvrdu mogu zatražiti i putem e- Građani sustava. Tko sve može dobiti covid potvrdu?

Covid potvrdu mogu dobiti sve osobe koje su cijepljene protiv covida, osobe koje imaju negativan nalaz PCR testa, osobe koje imaju negativan nalaz brzog antigenskog testa, osobe koje su preboljele covid 19 i to je 11 dan od datuma pozitivnog PCR testa. Način kako do covid potvrde je tako maksimalno pojednostavljen, danas možete pitati bilo kojeg zdravstvenog djelatnika kako možete podići svoju covid potvrdu i dobiti ćete odgovor. Danas sve više građana upravo traži EU digitalnu covid potvrdu tj. covid putovnicu.

Kako do covid potvrde, digitalna covid potvrda

Od lipnja 2021 godine možete zatražiti i digitalnu covid potvrdu, odnosno covid putovnicu. Kako do covid potvrde? Pokrenuta je i internetska stranica na kojoj građani mogu dobiti sve potrebne informacije vezane za podizanje tj. dobivanje digitalne covid potvrde. Samo izdavanje je vrlo jednostavno, potvrdu možete zatražiti putem sustava e-Građani ili u podružnicama HZZO-a.

Neovisno kako ju zatražili i koja je verzija, potvrda će sadržavati QR kod s osnovnim informacijama i digitalni pečat kojim se potvrđuje vjerodostojnost potvrde. Kako do covid potvrde u sustavu, kako se pristupa izdavanju potvrda? Sustavu za izdavanje EU digitalnih potvrda za covid možete pristupiti na stranici eu digitalna potvrda hr putem same poveznice zatraži potvrdu na vrhu stranice. Isto tako putem sustava e- Građani možete doći do covid potvrde. Kako? Odaberite područje zdravlje iz ponuđenog kataloga usluga, zatim odaberete e-Uslugu EU digitalna covid potvrda i pratite korake.

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke na svoj mobitel i tako ju kasnije predočiti nadležnoj osobi. Potvrda je namijenjena kako bi se mogli slobodnije kretati na granicama i u drugim državama bez stalnih testiranja. Uz ovu potvrdu također možete i na vjenčanja i na razne zabave.
Tagovi: