Kada su zimski praznici

Kada su zimski praznici

Kada su zimski praznici u školskoj godini 2023/2024

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donosi odluku svake godine o trajanju školske godine, kada počinje, kada završava kada su zimski praznici, te ljetni, jesenski i proljetni praznici. Za školsku godinu 2023/2024 Ministarsvo je odlučilo da će se zimski praznici raspodijeliti u dva dijela. Uz ljetne praznike zimski su praznici važni učenicima i njihovim nastavnicima kako bi se odmorili, družili s obiteljima i prikupili snagu za nastavak školske godine.

U školskoj godini 2023/2024.1. prvi dio zimskih praznika počinje 27. prosinca s obzirom da su 25. i 26. prosinac blagdani prvi dio zimskih praznika se nastavlja na božićne blagdane i završavaju 05. siječnja. Kako je 6. siječnja blagdan koji u 2024. pada u subotu nastava započinje u ponedjeljak 08. siječnja. Drugi manji dio zimskih praznika započinje 19. veljače 2024. te završava 23. veljače 2024., a školska nastava počinje u ponedjeljak 26. veljače. Time učenici i nastavnici dobivaju još tjedan dana odmora, te se time završava dva bloka kada su zimski praznici za ovu školsku godinu. Ovaj raspored vrijedi za sve osnovne i srednje škole na području cijele zemlje.

Kada su zimski praznici u školskoj godini 2024/2025

Kao i za sve prethodne godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja unaprijed donosi odluku o trajanju školske godine i kada su zimski praznici i za školsku godinu 2024/2025. U školskoj godini 2024/2025 1. dio zimskih praznika započinje 23. prosinca, prije božićnih blagdana, te traje do 03. siječnja, a nastava započinje 07. siječnja koja u 2025. godinii pada na utorak. U prvom dijelu zimskih praznika uključivo i četiri dana blagdana učenici i nastavnici imaju 17 dana spojenih u cjelinu što je za 1 dan više nego prethodne godine.

Kada su zimski praznici u svom drugom djelu za školsku godinu 2024/2025? Drugi manji dio zimskih praznika počinje 24. veljače i završava 28 veljače. 2025. te ukupno s vikendima traju devet dana što je jednako kao i u 2024. godini. Za razliku od prethodne godine u 2025. godini iz zimskih praznika slijede proljetni praznici tek u travnju oko blagdana Uskrsa, pa je dobro da se učenici opuste i odmore tokom dva dijela zimskih praznika.

Kada su zimski praznici u visokom školstvu

U visokom školstvu je situacija drugačija jer se nastavna godina dijeli na semestre koji su odvojeni praznicima i periodu ispitnih rokova kada nema nastave. Svaki fakultet određuje zimski i ljetni semestar unutar kojeg se određuje period nastave, period praznika i period ispitnih rokova. Kada su zimski praznici ovisit će od sveučilišta do sveučilišta, no u pravilu su ti periodi ili isti ili slični na svim sveučilištima. Za školsku godinu 2024. /2025. zimski semestar je podijeljen na dva dijela semestra kada se odvija nastava, te između kojih se određuju zimski praznici.

Period kada su zimski praznici za studente uglavnom se poklapa sa srednjim i osnovnim školstvom, no neki fakulteti određuju da zimski praznici započinu 20. prosinca i završavaju 7. siječnja. Nakon završenom drugog dijela nastave u zimskom semestru započinje period ispitnih rokova koji traje od kraja siječnja do kraja veljače. Po završetku zimskih ispitnih rokova započinje ljetni semestar školske godine koji nema praznika već se nastava i ispite ne održavaju samo kada su službeni neradni dani blagani i praznici.


Tagovi: