Jestive gljive

Hrana i piće

Jestive gljive

Znate li koje su jestive gljive u RH?

Branje gljiva po šumi je omiljena aktivnost nekih ljudi. Osim boravka u prirodi, također se možete opskrbiti tom finom i zdravom namirnicom i iskoristiti ju u vašim kulinarskim aktivnostima. Da bi uspješno brali gljive, morali biste znati koje su jestive gljive u Hrvatskoj. Naravno, one gljive koje su zastupljene u supermarketima poput šampinjona i vrganja ćete lagano prepoznati. Međutim, iskusni berači gljiva znaju razlikovati preko sto vrsta. Stoga ćemo u nastavku navesti neke jestive gljive koje možete pronaći u Hrvatskoj. Jedna pod poznatijih gljiva je bijela gljiva, znana još i kao cep i vrganj. Može ju se pronaći ispod drva hrasta, lijeske, jele i borova. Ima šešir s promjerom koji varira od 3 pa sve do 20 cm, polusfernog oblika, smeđe boje. Boja varira ovisno o tome pod kojim drvećem ju nađete. Možemo spomenuti još i carsku blagvu, koja ima gladak klobuk koji može dosegnuti i do 15 cm promjera.

Ovo se neke jestive gljive u Hrvatskoj!

Ako znate raspoznavati gljive, ne samo da možete obajatiti svoju prehranu hranom bogatom vlaknima i raznim mineralima, već možete i pripremati razna fina jela. Uz to, boravak u prirodi i branje gljiva također predstavlja poseban užitak. Stoga ćemo vam u nastavku navesti neke poznate jestive gljive. Svakako preporučujemo da usporedno s tekstom proučavate i slike gljiva kako bi dobili bolji dojam o čemu se radi. Jedna od poznatih gljiva u Hrvatskoj je Crna truba. Baš kao što joj naziv kaže, ona izgledom podsjeća na trubu po kojoj je i dobila ime. Ima ljevkasti oblik, malog klobuka i izdužene noge. Iznutra je smeđe siva, a zna biti i sasvim crna, dok je izvana glatka i siva. Meso joj je također crnkasto i malo žilavo, ali ima jako prijatan okus i miris. Ova gljiva se najčešće koristi kao začin. Jestive gljive koje još trebate raspoznavati su Lisičarka, Rujnica, Sunčanica i brojne druge!

Ako znate koje su jestive gljive, možete pripremiti razne specijalitete doma!

Poznavanje gljiva je itekako korisna stvar. I to poznavanje ne samo toga koje su jestive gljive, već i koje su otrovne, kako prilikom branja gljiva ne bi napravili tu ključnu pogrešku. U nastavku ćemo navesti neke jestive gljive s kratkim opisima. Jedna od njih svakako je lisičarka. Možemo reći da je to jedna od najpoznatijih naših gljiva. Ima klobuk lagano konveksnog oblika, a u kasnijim fazama postane ljevkast. Ova gljiva je upečatljivo žute boje, poput žumanjka jajeta. Raste i u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama, i možete ju pronaći od proljeća do jeseni. Meso joj je malo žilavo pa je potrebno temeljito kuhanje. Nadalje, vrijedi znati i koja je gljiva imena rujnica. Ova gljiva raste od ljeta pa sve do jeseni. ima veliki konveksan klobuk, i narančasto – crvene je boje. Vrijedi znati i koja je gljiva sunčanica. Ta velika gljiva ima klobuk veličine čak 30 cm. Međutim, morate biti oprezni jer je njoj jako slična otrovna sunčanica koja za razliku od jestive ima gladak klobuk.

Tagovi: