Ispiranje uha špricom ili kapima na siguran i bezbolan način

Ljepota i zdravlje

Ispiranje uha špricom ili kapima na siguran i bezbolan način

Ispiranje uha, kada je ono potrebno

Ispiranje uha ili irigacija je postupak kojim se čisti zvukovod s toplom vodom. Ispiranje se izvodi onda kada je došlo do začepljenja zvukovoda s ušnim voskom. Ušni vosak ili cerumen služi kao štit ušima od buke, kukaca, bakterija i gljivica koje mogu dovesti do upale uha. Međutim, ponekad se može dogoditi da dođe do prekomjernog nakupljanja ušnog voska što dovodi do toga da se uho začepi.

Kada se uho začepi najčešće osjećamo simptome poput: Svrbeži, boli i dolazi do oslabljenog sluha. Razlozi radi koji dovode do nakupljanja cerumena u uhu su: Prekomjerno izlučivanje ušnog voska koji se ne može izbaciti samo normalnim čišćenjem uha, izloženost prekomjernoj buci, razne virusne infekcije, rad u zadimljenom i prašnjavom prostoru, korištenje štapića za uši ili slušnih pomagala, suženje samog zvukovoda.

Kada je potrebno ispiranje uha? Naše uši imaju svoj prirodan mehanizam čišćenja, prilikom gibanja stijenke zvukovoda pomoću govorenja ili žvakanja cerumen sam odlazi iz zvukovoda u ušnu školju odakle ga mi obrišemo ručnikom. Štapići za uši nikako nisu prijatelj uha jer oni umjesto da vade cerumen ga zapravo guraju dublje u uho i ovdje nastaju začepljenja i i upale.

Ispiranje uha, kako ono izgleda

Kada primijetite da vam je uho postalo začepljeno, da vas uho svrbi i da je sluh oslabljen tada je potrebno isprati uho ili uši. Kako izgleda ispiranje uha? Ispiranje možemo izvršiti sami doma ili kod liječnika. Ako se odlučite ispirati uho sami, tada je bitno da se savjetujete s vašim ljekarnikom što i kako. Danas su dostupne razne kapi i sprejevi koji omekšavaju cerumen i olakšavaju njegovo uklanjanje.

Postupak s kapima ili sprejem za uho često izgleda tako da nagnete glavu na jednu stranu, nakapate par kapi u uho i pustite kapi da djeluju par minuta, nakon čega ćete glavu ispraviti i s papirnatim il normalnim ručnikom ukloniti cerumen iz ušne školjke. Preporučuje se da se ispiranje uha izvodi pod kontrolom liječnika u medicinskim ustanovama. Kako ono izgleda?

Prije ispiranja liječnik pregledava unutrašnjost zvukovoda kako bi utvrdio da li je ispiranje uopće potrebno. Nakon toga ispiranje izvodi medicinska sestra ili tehničar s toplom vodom ili blago kiselom otopinom. Tekućina se u uho ubrizgava pomoću komprese pod pritiskom koja sadržava štrcaljku ili špricu od 200 ml. Voda ili otopina se ubrizgava u ušni kanal gdje se stvara lagani vrtlog koji razlaže nakupine cerumena na sitnije dijelove. Ostaci ušnog voska izlaze u ušnu školjku gdje se odstranjuje papirnatom maramicom.

Kako održavati uši čistima nakon procesa ispiranja? Nakon svakog tuširanja preporučuje se ručnikom prijeći preko ušne školjke kako bi se otklonio višak voska. Ako koristite štapiće za uši, koristite ih samo za ušnu školjku, nikako ih nemojte gurati u uho kako ne bi nabili ušni vosak prema bubnjiću i tako izazvali dodatne komplikacije. Zdravlje naših ušiju najviše ovisi o našoj pravilnoj brizi.

Ispiranje uha, nuspojave i moguće komplikacije

Kao i svaki “zahvat”, ispiranje uha sa sobom također može donijeti moguće nuspojave i komplikacije. Nuspojave nakon ispiranja su česte no u većini slučajeva sasvim bezopasne. Neke od neugodnih posljedica nakon ispiranja mogu biti: Blaga vrtoglavica, osjećaj nelagode i boli u zvukovodu, osjećaj zvonjave u uhu ili tinitus. Navedene nuspojave obično prolaze u tijeku jednog dana, ako bolovi potraju dulje važno je konzultirati se s liječnikom.

Kod mogućih komplikacija infekcija srednjeg uha je najčešća moguća komplikacija nakon ispiranja, ona može biti opasana jer s sobom može donijeti dugoročne posljedice poput oslabljenog sluha ili njegov gubitak. Do infekcije uha dolazi kada se sekret toliko nagomilao da je ispiranje uha otežano. Kod nestručnog ispiranja može doći do perforacije bubnjića koja dovodi do nagluhosti.

Nepravilno ispiranje također može dovesti do nakupljanja manje količine vode iza cerumena što dovodi do infekcije i dodatnih komplikacija kao oštećenje opne bubnjića. Kako ne bi došlo do navedenih scenarija liječnici preporučuju da se ispiranje izvodi stručno a ne u kućnoj radinosti. Proces ispiranja je danas jednostavan zahvat, za njega nije potrebna nikakva posebna priprema.

Tko ne smije raditi ispiranje? Većini ljudi navedeni postupak uopće nije potreban tijekom čitavog života, no kod nekih će radi posebnih okolnosti doći do većeg nakupljanja cerumena. Osobe koje su pretrpjele ozljede ili kronične upale uha, kao i osobe koje su imale akutnu upalu srednjeg uha ne bi smjele raditi ispiranje samostalno doma.

Tagovi: