Tinitus – uzroci, simptomi i lijek

calminax

Audiovico - protiv zujanja u uhu

Jedinstvena formula Audiovico mijenja Vaš život
 • učinkovito likvidira zujanje u ušima
 • brzo obnavlja slušni sustav
 • poboljšava sluh za čak 85%
 • zaustavlja uznapredovali gubitak sluha
 • poboljšava memoriju i koncentraciju za 150%
 • osigurava dug i relaksirajući san
Tinitus - uzroci, simptomi i lijek

Da li je tinitus bolest ili samo simptom nekog poremećaja

Pošto uzroci neugodnog zujanja, pištanja i zvonjave u uhu nisu zapravo poznati ili se barem stručnjaci ne slažu oko nekog jedinstvenog uzroka, mora se u dijagnostici voditi računa o puno različitih stvari, stanja i pojava da bi se ta neugodna buka u glavi uspješno liječila. Da li je tinitus bolest ili samo simptom nekog poremećaja, zapravo taj naziv je samo opisno stanje koje muči pacijenta i simptom koji može ukazivati na puno vrlo različitih uzroka.

Uzroci doista mogu biti vrlo različiti, a tinitus je samo manifestacija poremećaja koji može biti posljedica ozljede uha, neliječene infekcije uha, nakupljenog cerumena (ušna smola) kao fizičke smetnje u uhu, može biti nuspojava nekih lijekova, jakih migrena ili nekih drugih vrsta glavobolja. Pri tom pacijent često ne može razlučiti boli li ga glava od tih zvukova ili su oni posljedica glavobolje. Zbog tinitusa se poremeti spavanje, pada koncentracija, strada pamćenje, a može djelovati i na orijentaciju u prostoru.

Tinitus kao povremena pojava i kao trajno stanje

Kod nekih ljudi se zujanje u ušima, osjećaj začepljenosti uha i stanje nagluhosti pojavljuju zajedno, a kod neki osjećaj nagluhosti ostaje nakon prestanka šumova u uhu, zato je u dijagnostici obavezno ispitati i sluh, jer nagluhost može biti posljedica oštećenja slušnog živca. Tinitus kao povremena pojava i kao trajno stanje, povremeni napadaji tinitusa ponekada imaju veze sa vremenskim prilikama i neki pacijenti sa strepnjom iščeku južinu, jer im je tada u glavi upravo nesnosno.

Tinitus kao trajno stanje traži puno ozbiljnih pregleda, povijest bolesti od kojih se pacijent liječi i popis lijekova koje uzima. Trajni tinitusi su rjeđi, na svu sreću jer to nesnosno stanje izaziva tjeskobu, trajnu frustraciju, pa i depresiju jer pacijentu onemogućava normalnu komunikaciju s drugim ljudima i tako polako uništava pacijentov društveno-socijalni život, a i opću kvalitetu života. Nitko ne želi u društvu nervoznu osobu koja živčani za svaku sitnicu, a sve to samo zbog buke u glavi koju samo on čuje.

Nema jedinstvene terapije za tinitus

Medicina razlikuje objektivni i subjektivni poremećaju u uhu koji dovode do neugodnih šumova, ali pacijentima je to uvijek subjektivno, jer samo oni čuju te nesnosne zvukove u uhu, iako objektivni slušni poremećaj ponekad čuje i liječnik prilikom pregleda. Nema jedinstvene terapije za tinitus, nekako se uvriježilo da je to gerijatrijski problem povezan sa starenjem, ali statistike pokazuju da se ovaj poremećaj javlja kod sve mlađe i mlađe populacije. Uvijek treba ozbiljne audio pretrage napraviti bez obzira na dob pacijenta.

Tinitus je ponekada znak menierove bolesti, otoskleroze, a ponekada se otkrije i tumor u uhu ili neke druge anomalije slušnih puteva. Liječenje se provodi prema nađenim mogućim uzrocima, jer ovakva stanja ako se ne liječe mogu trajno oštetiti sluh. Svim pacijentima se savjetuje zdrav život, zdrava prehrana, boravak u prirodi, vježbanje, plivanje, vožnja biciklom, micanje od buke i situacija koje i inače pojačavaju nervozu pacijenta, a lijekovi koji potiču prokrvljenost žilica u uhu i lijekovi protiv anksioznosti pomažu.


Tagovi:

calminax

Audiovico - protiv zujanja u uhu

Jedinstvena formula Audiovico mijenja Vaš život
 • učinkovito likvidira zujanje u ušima
 • brzo obnavlja slušni sustav
 • poboljšava sluh za čak 85%
 • zaustavlja uznapredovali gubitak sluha
 • poboljšava memoriju i koncentraciju za 150%
 • osigurava dug i relaksirajući san