Isoptin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Isoptin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Za što se koristi Isoptin?

Isoptin tablete u sebi sadrže djelatnu tvar verapamilklorid. Navedena tvar lijek stavlja u skupinu lijekova koji imaju izravan utjecaj/učinak na srce na način da blokiraju kalcijeve kanale. Dolazi do širenja krvnih žila koje su zadužene za opskrbljivanje srčanog mišića i usporavanja srčanog ritma. Isoptin se koristi u sljedeće svrhe: Liječenje blagih i umjerenih hipertenzija, liječenju profilaksa angine nakon srčanog infarkta kod bolesnika bez srčanog zatajenja kada sami beta blokatori nisu inicirani, kao sekundarnu prevenciju srčanog udara ili srčanog zatajivanja kod bolesnika koji imaju čestu ili ponavljajuću ishemiju. Što morate znati prije uzimanja navedenog lijeka?

Navedeni lijek se ne smije uzimati: Ako ste alergični na glavni ili sporedni sastojak lijeka, ako bolujete od: niskog tlaka, srčanog bloka od drugog do trećeg stupnja, sindrom boležljivog sinusnog čvora (osim ako imate prethodno ugrađeni Pacemaker), zatajenje srca koje iznosi reduciranju izbačajnu frakciju manju od 35%ili plućnim tlakom., ako imate lepršanje pretkomora u srcu, ako imate sniženi krvni tlak, ako postoji zatajenje lijevog ventrikula, ako ste doživjeli infarkt u posljednjih 7 dana, ako koristite određeni lijek za liječenje srčanih bolesti. Obavezno obavijestite svog liječnika o svom sveukupnom zdravstvenom stanju prije uzimanja navedenih tableta.

Isoptin primjena i mjere opreza

Kako se uzima Isoptin? Lijek bi se trebao uzimati po propisima liječnika ili prema uputama ljekarnika. Doze se prilagođavaju prema težini stanja. Klinička ispitivanja pokazuju kako je srednja dnevna doza najbolji oblik liječenja (doza koja varira između 240 i 360 mg). Tableta se uzima bez cuclanja ili žvakanja, guta se uz čašu vode, najbolje nakon ili tijekom jela. U slučaju da imate problema s radom bubrega ili da imate oštećenje jetre, tada se lijek uzima uz oprez i liječničko nadgledanje. Što ako prekoračite dozu? U slučaju predoziranja, potrebno je zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Predoziranje može dovesti sljedeće simptome: Sniženje krvnog tlaka, stanje šoka, gubitak svijesti, poremećaji u provođenju podražaja u srce, usporen rad srca. Mogući je i smrtni ishod ukoliko je riječ o srčanom bolesniku. Što ako ste zaboravili uzeti dozu? U tom slučaju tabletu je potrebno popiti odmah (osim ako ste preskočili jedan cijeli dan, tada ne smijete raditi duplu dozu). Isoptin nema ograničenje u primjeni. Često se prepisuju dugotrajne terapije koje se ne smiju prekidati svojevoljno.

Isoptin nuspojave i liječenje

Nuspojave se mogu pojaviti kod svakog lijeka, no one se ne moraju manifestirati kod svake osobe. Isoptin uzrokuje sljedeće nuspojave: Glavobolju, mučninu, omaglicu, bradikardiju, crvenilo i val vrućine, niski krvni tlak, zatvor i oticanje zglobova i prstiju. Nuspojave koje traže hitno obraćanje liječniku su: Pojava žutice i osjetljivost u djelu trbuha, osjećaj lupanja srca, bol u prsima, iznenadno pritiskanje kod disanja, oticanje lica, kožni osip. Ostale manje česte i rijetke nuspojave možete pročitati na uputi o lijeku koja dolazi u pakiranju.

Isoptin se izdaje na liječnički recept, kupuje se u ljekarni. Cijena lijeka za pakiranje od 50 komada iznosi 38,88 kuna. U ljekarnama je moguće pronaći različite veličine pakiranja. Navedeni lijek ima djelovanje na liječenje simptoma koji su uzrokovani bolovima u prsima, visokog krvnog tlaka i poremećaja srčanog ritma. Iskustva pacijenata pokazuju kako je navedeni lijek funkcionalan, osobito ako uzmemo u obzir njegovo moguće kombiniranje s drugim lijekovima koji su namijenjeni za istu ili sličnu svrhu liječenja.

Tagovi: