Hrvatska uvodi lockdown za necijepljene?

Zanimljivosti

Hrvatska uvodi lockdown za necijepljene?

Lockdown, vrhunac četvrtog vala

I dok se Korona virus u Hrvatskoj i dalje ne smiruje, razmatraju se potencijalne nove mjere koje bi mogle pomoći u snižavanju broja zaraženih. Ministar zdravstva upozorava da smo na vrhuncu četvrtog vala i da ne znamo što možemo očekivati kako broj oboljelih raste. Da li Hrvatska opet treba uvesti lockdown, ili možda samo lockdown za necijepljenje uz kazne po uzoru na Austriju?

Od 15. studenog je uvedeno pravilo da je potvrda o cijepljenju, o preboljenju i negativan test obavezan za sve one koji su zaposleni u državnim i javnim službama, kao i za one građane koji ulaze u njihove prostore. I dok ministar zdravstva tvrdi da je jedino rješenje cijepljenje što većeg broja građana, za sada ne postoje naznake da će se oni necijepljeni biti kažnjavani. I dok svakim danom broj zaraženih korona virusom raste, mediji koriste moć kako bi što veći broj građana pozvali da se cijepe i tako zaštite sebe i druge od potencijalnog scenarija kakvog sada ima Austrija.

Nove mjere stožera uvođenjem lockdowna?

Kako se nalazimo na samome vrhuncu četvrtog vala uvedene su nove mjere stožera za građane. U Hrvatskoj su tako na snazi nove mjere koje se najviše tiču okupljanja i druženja jer su ona dokazano najveća žarišta zaraze. Tako su zabranjena javna okupljanja u zatvorenim prostorima, točnije u jednom prostoru ne smije biti više od 50 ljudi, osim naravno ako svi imaju Covid potvrdu. Uvodi se obavezno nošenje zaštitnih maski i održavanje distance od 2 metra između osoba.

Na javnim mjestima bit će dozvoljeno okupljanje do maksimalno 100 ljudi ali uz EU digitalnu Covid potvrdu. Od 15. studenog se širi upotreba Covid potvrda jer će ona služiti kao “ulaznica” u državne i javne službe. I dok broj zaraženih raste iz sata u sat u određenim županijama, stožer i dalje ne razmatra lockdown koji bi potencijalno smanjio broj zaraženih u četvrtom valu. Što ako navedene nove mjere ne pokažu napredak? U tom slučaju lockdown će biti neizbježan scenarij, ali ne onakav na kakav smo naučeni protekle dvije godine, nego rigorozniji.

Da li se Hrvatska treba ugledati na druge države i uvesti lockdown

S povećanim brojem zaraženih također se bori i susjedna Austrija koja nije štedjela na uvođenju novih pravila. Od 8. studenog Austrija je uvela tzv. 2G pravilo koje znači da u raznim aktivnostima poput izlaska u restoran ili kafić, vježbanju u teretani, posjetu frizerskim salonima ili salonima za masažu, raznim kulturno – društvenim događajima imaju samo oni koji su cijepljeni. Negativan korona test više ne znači ništa u susjednoj državi, točnije uz njega se može samo u dućan ili na posao. Stroge kontrole novih pravila vršit će policija i oni koji ne poštuju pravila bit će strogo kažnjeni.

Pritisak novog zakona, točnije lockdown nove vrste urodio je plodom i tako su mnogi građani stvarali gužvu u redu za cijepljenje. Da li se Hrvatska treba ugledati na pomalo rigorozne mjere kako bi se smanjio broj zaraženih? I dok su mišljenja podijeljena, osobito jer se radi o pravu oduzimanja slobode, Hrvatska je i dalje samo u razmatranju oko uvođenju ovakvih rigoroznih mjera. Postoje nagađanja kako će od 4. siječnja sljedeće godine cijepljenje biti obavezno, no mjere za novi lockdown i za kazne onima koji nisi cijepljeni se nigdje ne navodi.

Tagovi: