Hrana za pse – što svaki pas treba jesti svakodnevno, a što povremeno

Zanimljivosti

Hrana za pse - što svaki pas treba jesti svakodnevno, a što povremeno

Hrana za pse i pravilna prehrana

Pravilna prehrana u životu psa ima veliku ulogu u njegovom životu. Hrana kod psa će odrediti njegovo zdravlje, razinu energije, koncentraciju i mnoge druge stvari. Loš odabir prehrane može se manifestirati u raznim bolestima, pretilosti, dijabetesu, bolestima krvožilnog sustava, bolestima kostiju i zglobova. Tema koja je uvijek u središtu pozornosti novih i iskusnih vlasnika pasa je upravo hrana za pse.

Danas mnogobrojna mišljenja možete pronaći na raznim forumima, službenim stranicama raznih pet centara ili veterinara. Koji način prehrane je najbolji za vašeg psa? Nažalost ne postoji jedinstven odgovor jer svi psi su kao i ljudi drugačiji. Kod psa postoje različite potrebe koje ovise o: Vrsti psa, veličini psa, starosti psa, zdravstvenog stanja psa, kilaže i aktivnosti. I dok će neki tvrditi da je najzdravije psa hraniti jednolično jer često mijenjanje hrane psima opterećuje organizam, drugi će govoriti kako je jednolična hrana recept za razne bolesti u organizmu psa.

Kome vjerovati ako ste primjerice novi vlasnik psa? Ne postoji idealna hrana za pse koju ćete kupiti i s njome hraniti psa odmalena pa do starosti. Kako pas stari potrebne su mu razne nadopune u prehrani, a o tome što je najbolje davati svome psu najbolje je konzultirati se s vlasnicima pasa koji imaju istu pasminu ili sa stručnjacima poput veterinara.

Hrana za pse i važne hranjive tvari

Najlakše doba za prehranu psa je svakako njegovih prvih 4 tjedana života kada se ono hrani isključivo s majčinim mlijekom. Nakon toga štene se postepeno upoznaje sa čvrstom hranom za štence koja ima sve energetske vrijednosti koje su potrebne mališanima. Kada pas napuni 6 mjeseci života preporučljivo je smanjiti unos kalorija kako ne bi došlo do prebrzog rasta koji može biti problem.

Ugrubo, ljestvica prehrane izgleda tako da štenci prelaze na junior hranu, zatim na adult prehranu. Važne hranjive tvari kod psa su svakako bjelančevine/proteini, masti, ugljikohidrati, vitamini i elementi u tragovima. Sve navedeno bi se trebalo naći na dnevnoj bazi u zdjelici vašeg psa. Hrana za pse ima ulogu opskrbljivati psa energijom, ukoliko ona to ne radi dolazi do manjka hranjivih tvari u organizmu koje će se pojaviti u obliku raznih bolesti. Najviše energije psi dobivaju iz bjelančevina, a meso je najbogatiji izvor bjelančevina.

Ugrubo, 70% prehrane psa bi trebalo biti bazirano na unosu mesa poput govedine, janjetine, svinjetine, meso kunića i peradi. Iznutrice poput jetra, srca, bubrega, slezene su također poželjni. Masti, točnije nezasićene masti su također vrlo važna stavka prehrane psa jet poboljšavaju obrambeni sustav organizma psa. Psima su potrebne omega 3 masne kiseline koje se dobivaju iz životinjskih masti, i omega 6 masne kiseline koje se dobivaju iz biljnih ulja. Ugljikohidrati nisu najpoželjnija stavka kada je hrana za pse u pitanju.

Oni se nalaze u krumpiru i žitaricama i često su u sastojcima suhe hrane za pse. Naknadni unos ugljikohidrata je jedino poželjan ukoliko se pas hrani sirovo. Vitamini i elementi u tragovima se pojavljuju u povrću, voću i bilju i kao i meso trebali bi biti glavni sastojak prehrane. Idealna prehrana psa bi se trebala sastojati od 70% mesa, 25% voće i povrće i samo 5% žitarice.

Hrana za pse i ispravna količina hrane

Količina hrane će ovisiti o tome koliko je pas star, koliko je velik i koliko je aktivan. Odrasli pas koji vodi obiteljski život s redovitim šetnjama i istrčavanjem će tražiti do 2 obroka dnevno. Osim same količine hrane bitno je da se pas hrani svaki dan u isto vrijeme i da je osigurano mirovanje nakon hrane. Psi gotovo da imaju precizan unutarnji sat koji im pomaže znati kada je vrijeme hranjenja i koji im određuje vrijeme za probavu.

Pitanje koje mnogi vlasnici postavljaju je također suha, mokra ili sirova hrana za pse? Pitanje je ukusa i koliko vam se na kraju dana da voditi brigu o prehrani i zdravlju vašeg ljubimca. Danas je svakako najzastupljenija suha hrana koju već biramo s police i koja u sebi sadrži sve što je psu potrebno. Ovakav način prehrane zahtijeva minimalan trud oko psa i najjednostavniji je oblik prehrane. Da li je dobro psa staviti samo na ovakvu vrstu prehrane? Odgovor je ne.

Suha hrana može biti glavni obrok no bilo bi poželjno ponekad ju miješati s mokrom hranom. Također još jedan od poznatijih oblika prehrane za pse je BARF ili biološko prikladna sirova hrana za pse. BARF je zadnjih godina postao najomiljeniji oblik hrane za pse kod veterinara, vlasnika i uzgajivača, razlog leži u onom principu postotaka koje smo naveli gore u tekstu. Neovisno o tome kako ćete odlučiti hraniti svog psa, pobrinite se da je pas zadovoljan vašim odabirom i da mu ona osigurava dovoljno zdravlja i vitalnosti kako bi pas mogao voditi kvalitetan život.

Tagovi: