Hipertenzivna kriza – uzrok, simptomi, liječenje

motion free

Welltone - pobjeđuje hipertenziju i sve simptome

Započnite liječenje što je prije moguće
  • normalizira tlak prirodnim putem
  • obnavlja elastičnost krvnih žila
  • snižava razinu kolesterola u krvi
  • štiti od srčanih i moždanih udara
Hipertenzivna kriza - uzrok, simptomi, liječenje

Hipertenzivna kriza, uzroci

Hipertenzivna kriza je stanje koje se odnosi na nagli porast krvnog tlaka. Riječ je o stanju kada se krvni tlak podigne na razinu veću od 200/130 mmHg. Navedeno stanje je bitno odmah javiti liječniku ili hitnoj jer ono može izazvati hipertenzivnu situaciju koja je opasna po život osobe. Što je hipertenzivna kriza? Riječ je o stanju koje je karakteristično po vom naglom porastu krvnog pritiska. Bitno je razlikovati hipertenzivnu krizi i hipertenzivnu hitnu situaciju.

U oba slučaja krvni tlak je veći od navedenog, premda navedena kriza nije opasna po život i ne uzrokuje oštećenje organa, ona je upozorenje i komplikacija koja može dovesti do hipertenzivne krize i mogućeg infarkta. Koji su uzroci nastanka navedenog stanja? Navedeno stanje često nastaje kod ljudi koji boluju od visokog krvnog tlaka. Događa se kada se ne slijede upute o liječenju visokog krvnog tlaka: Ne izvršava se terapija, ne uzimaju se lijekovi, konzumira se alkohol i droga. Navedeno stanje može uzrokovati i bolesti bubrega i hormonalni poremećaji koji također mogu dovesti do povišenog krvnog tlaka.

Hipertenzivna kriza, simptomi

Hipertenzivna kriza može uzrokovati niz raznih simptoma kod osobe, a oni se mogu razlikovati po svojoj vrsti kao i težini. U najčešće simptome ubrajamo: Česte glavobolje, i otežano disanje uz bolove u prsima. Prateći simptomi mogu biti: Mučnina kao i povraćanje, krvarenje iz nosa kao i pojava vrtoglavice. Povišeni krvni tlak kod osobe može izazvati i neurološke poremećaje poput poremećaja u percepciji kao i paralizu. Ukoliko se hipertenzivna kriza ne liječi na vrijeme, povišeni krvni tlak može izazvati ozbiljna oštećenja u određenim organima.

Navedeno stanje se može prepoznati i crvenilom glave, jakim znojenjem, i ispupčenjem žile na vratu. Navedeno stanje može uzrokovati zastoj cirkulacije i srčani udar koji može biti koban za osobu. Srčani udar ćete najlakše prepoznati po bolovima u prsima koji se šire u desnu ruku i vrat. Mogući je i scenarij cirkulacijskog kolapsa koji se očituje u poremećaju svijesti, razvijanju vrtoglavice i kratkim trenucima gubljenja svijesti. Ukoliko se pacijentu ne pruži adekvatno liječenje on može preminuti.

Hipertenzivna kriza, liječenje

Navedeno stanje zahtjeva ozbiljno liječenje kako bi se smanjila mogućnost razvijanja srčanog udara i moguće smrti. Ukoliko se osoba onesvijestila potrebno joj je polagano spustiti tlak kako ne bi došlo do oštećenje organa, posebice mozga. Prognoza liječenja navedene krize će ovisiti o mogućim oštećenjima koja su nastala, kao i stanju samog pacijenta. Potpuni oporavak je moguć ako osoba nije pretrpjela nikakva oštećenja i ako se tlak normalizirao. Hipertenzivna kriza će zahtijevati i daljnje liječenje pacijenta, a ono će se odrediti prema samom stanju pacijenta i njegovim povijestima bolesti.

Lijekovi koji će se koristiti u liječenju će imati ulogu sniženja arterijskog tlaka. Same lijekove odabire liječnik, kao i propisanu dozu. Hipertenzivna kriza je stanje uz koje je moguće voditi normalni život, no važno je napraviti određene promjene u svom životu. Izbjegavajte stres, nezdravu prehranu, više se krečite i bavite se fizičkom aktivnošću. Visoki krvni tlak može dovesti do životno opasnih stanja poput srčanog ili moždanog udara.


Tagovi:

motion free

Welltone - pobjeđuje hipertenziju i sve simptome

Započnite liječenje što je prije moguće
  • normalizira tlak prirodnim putem
  • obnavlja elastičnost krvnih žila
  • snižava razinu kolesterola u krvi
  • štiti od srčanih i moždanih udara