Hiperpigmentacije

airalo logo

Simpla 360 - za lice bez bora

Jedina i prva alternativa kozmetičkim injekcijama
  • Vraća elastičnost kože i ravnotežu vode
  • Intenzivno njeguje i vlaži kožu
  • Normalizira proizvodnju kolagena i čini vašu kožu svježom, a lice opuštenim
  • Čini da vaša koža prirodno blista
  • Posvjetljuje pigmentaciju
Hiperpigmentacije

Što su hiperpigmentacije i zašto nastaju?

Hiperpigmentacije se opisuju kao uobičajeno stanje kože gdje se pojavljuju tamne i povećane mrlje radi veće proizvodnje melanina, pigmenta koji je odgovoran za boju naše kože. Hiperpigmentacija se odnosi na tamne mrlje na koži, koje nisu jednolično tamne. Zašto nastaju hiperpigmentacije? Prekomjerna proizvodnja samog melanina može biti prouzročena nizom raznih čimbenika, od kojih se izdvajaju UV zračenja, hormonalne promjene i razne upale.

Pojavljuje se na koži lica, no ona se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, osobito onim dijelovima koji su izloženi vanjskim utjecajima. Prepoznajemo nekoliko vrsta hiperpigmentacija, od kojih su najčešće postupalna hiperpigmentacija, melazmu te staračka pjege. Postupalni oblik nastaje kao posljedica neke ozljede ili upalnog procesa na koži (akne, posjekotine), dok je melazma ipak više povezana s hormonalnim promjenama u samom tijelu (trudnoća, uzimanje kontracepcijskih pilula).

Staračke pjege nastaju kada se osoba dugotrajno i bez pravilne zaštite izlaže pretjeranoj sunčevoj svjetlosti. Da li se ova stanja mogu liječiti? Danas postoji nekoliko raznih opcija za liječenje, kao i nekoliko raznih opcija za ublažavanje samih simptoma. Često se koriste razne topikalne kreme, serumu, kemijski pilinzi, mikrodermoabrazija, laserska terapija. Preventivne mjere mogu uključivati i zaštitu od UV zračenja i sunca, izbjegavanje češanja kože lica, minimalni kontakt lica i ruka tijekom dana.

Uzroci hiperpigmentacije i proces nastajanja

Sama hiperpigmentacija može nastati radi raznih čimbenika. Najčešći uzroci nastanka su prekomjerna proizvodnja samog melanina, a okidači za proizvodnju se mogu razlikovati: Sunčeva svjetlost - Štetne UV zrake sunca mogu doprinijeti povećanoj proizvodnji melanina, što će uzrokovati hiperpigmentacijske mrlje/pjege. Hormonske promjene - Melazma pripada u vrste pigmentacije koje se povezuju s hormonalnim promjenama i pojavljuje se onda kada tijelo prolazi kroz određeno mijenjanje.

Upala ili ozljeda - Postupalna hiperpigmentacija nastaje nakon upale ili nakon ozlijede na koži. Često je svjetlijeg oblika, no može se primijetiti. Starost - Normalno je da kako starimo da naša koža postaje sklonija na hiperpigmentacije radi smanjene elastičnosti i vanjskih utjecaja. Genetika - Ponekad genetika može stvoriti predispoziciju za nastanak hiperpigmentacije. Kako nastaje? Hiperpigmentacija nastaje onda kada dođe do nakupljanja melanina na jednom području, tada se primijeti stvaranje tamnih mrlja na koži. Melanin se proizvodi od strane posebnih stanica kože ili melanocita koji se nalaze u samom donjem sloju epidermisa.

Kada će vaša koža biti izložena raznim okidačima kao npr. UV zračenju, upali ili hormonalnoj promjeni - tada se melanociti aktiviraju i krenu proizvoditi veći postotak melanina. Ovaj veći postotak prenositi će se na obližnje stanice kože i tamo se stvaraju tamne mrlje. Sav ovaj proces je reguliran uz pomoć složenog niza biokemijskih reakcija koje će uključivati enzime, signalne molekule kao i gene koji su odgovorni za kontroliranje sinteze, transport i samu distribuciju melanina.

Koji su najbolji načini za smanjenje i tretiranje hiperpigmentacije?

Sami simptomi hiperpigmentacije uklanjat će se ovisno o samom uzroku nastanka, kao i o težini stanja. najučinkovitiji pristupi su: Lokalni tretmani - Ovi tretmani se sastoje od krema, seruma i losiona koji u sebi sadrže razne sastojke kao hidrokinon, kojične kiseline, retinola, vitamina C, azelaične kiseline. Tretiranje može tijekom vremena posvijetliti i ukloniti tamnije mrlje. Djelovanje može biti vidljivo tek nakon par mjeseci svakodnevne upotrebe.

Kemijski pilinzi - Kemijski piling se odnosi na nanošenje otopine na kožu koja će uzrokovati ljuštenje vanjskih slojeva, i ovako se otkriva nova i svjetlija koža. Često se koristi onda kada je pojava hiperpigmentacije veoma teška. Mikrodermoabrazija - Tretman se izvodi uz poseban uređaj koji će sasvim nježno oljuštiti vanjske slojeve kože, bez upotrebe bilo kakvih kemikalija. Ovaj proces poboljšava teksturu kao i tonus kože i tako se smanjuje hiperpigmentacija.

Laserska terapija - Tretman laserom je ciljano uklanjanje melanina u tamnim mrljama. Koncentrirana svjetlosna energija razbija melanin i dopušta tijelu da ga samostalno apsorbira i isto tako ukloni. Da li postoji mogućnost prevencije? Naravno. Najbolja prevencija je korištenje krema za sunčanje koje imaju visok faktor zaštite. Poželjno je da izbjegavate dugotrajno izlaganje suncu i da ne pretjerujete s stiskanjem prištića, akni na koži lica.


Tagovi:

airalo logo

Simpla 360 - za lice bez bora

Jedina i prva alternativa kozmetičkim injekcijama
  • Vraća elastičnost kože i ravnotežu vode
  • Intenzivno njeguje i vlaži kožu
  • Normalizira proizvodnju kolagena i čini vašu kožu svježom, a lice opuštenim
  • Čini da vaša koža prirodno blista
  • Posvjetljuje pigmentaciju