motion free

Traugel - revolucionarna mast za kosti i zglobove

Traugel je u stanju izliječiti svaku bolest zglobova kao što je:

 • artritis, artroza, koksartroza
 • osteoartritis
 • osteohondroza
 • osteohondritis
 • osteoporoza
 • ozljeda meniskusa
 • gonartrosi

Gonarthrosis – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Gonarthrosis - uzrok, simptomi, liječenje

Gonarthrosis, uzroci

Gonarthrosis ili gonartroza se može opisati kao degenerativna bolest koja je primarno praćena s propadanjem hrskavice, ali i oštećenjima drugih struktura u koljenu. Riječ je o najčešćoj vrsti artroze. Gonarthrosis se razvija godinama, a prvi znaci upozorenja su bolovi koji su uzrokovani radi dugotrajnog sjedenja ili premalo fizičke aktivnosti. Navedeno stanje se često razvija godinama radi nepravilnih životnih navika. Koji su najčešći uzroci gonartroze? Zdrava i funkcionalna zglobna hrskavica služi kao tampon zona i zaštitna funkcija u koljenu. Ona djeluje kao amortizer prilikom našeg kretanja i kada se dogodi udarac.

Prisutnost hrskavice osigurava da se kosti naših bedra i potkoljenice ne trljaju ne stvaraju propadanje. Tijekom godina hrskavica će propadati radi svog prirodnog procesa starenja, ali određene situacije mogu dovesti do prijevremenog propadanja i staranja. Pretjerano trošenje hrskavice najčešće nastaje radi pretjeranog naprezanja koje je uzrokovano teškim fizičkim radom, sportom ili prekomjernom težinom. Kao zaseban uzrok nastanka izdvaja se nepravilno postavljanje nogu kada se koljena međusobno dodiruju prilikom hodanja. Navedeno stanje se može razviti kao posljedica određenih ozljeda na zglobu ili prijeloma kostiju.

Gonarthrosis, simptomi

Početna faza započinje bezbolno i bez ikakvih simptoma, što znači da se Gonarthrosis kao stanje razvija dugo i neprimijećeno. Prvi simptomi se pojavljuju u obliku bolova u koljenu, u početku oni nastaju radi duljeg razdoblja fizičke neaktivnosti ili čestog odmora, a kasnije se manifestira i u kretnjama poput silaska sa stepenica. Ostali simptomi uključuju: Osjećaj preskakanja ili pucketanja u koljenu, nastanak otoka. Kako Gonarthrosis napreduje, dolazi do trljanja kostiju i zglob postaje upaljen.

Kada zglob nabubri ono se manifestira crvenilom i toplinom na koljenu. S ozbiljnim oblikom navedenog stanja zglob koljena postaje nestabilan. Kada osoba pokuša stati na nogu, koljeno odjednom propada i nastaje oštra i jaka bol. Prirodna reakcija je odmor i sprječavanje nepotrebnog kretanja, što je zapravo kontraproduktivno. Odmaranjem dolazi do smanjenja protoka krvi u hrskavici, i zauzvrat se dobiva veće oštećenje hrskavice. U naprednim slučajevima navedenom stanja gubi se potpuno kretanje u samom zglobu, što zahtjeva hitnu liječničku intervenciju.

Gonarthrosis, liječenje

Kako bi se odredilo adekvatno liječenje potrebno je uspostaviti pravilnu dijagnozu. Dijagnoza će se pojaviti na temelju simptoma, osnovnog pregleda, rengenskim snimanjem i ultrazvučnim pregledom. Gonarthrosis liječenje se sastoji od smanjenja boli i mišićnog spazma, poboljšanje funkcije hrskavice, i osposobljavanja hrskavice za njeno normalno funkcioniranje. Postoje i određene metode liječenja uz pomoć terapije plazmom, terapija sa stem ćelijama i terapija s magnetom. Sve navedene terapije mogu zaustaviti ili barem usporiti proces propadanja hrskavice. Često ovakve terapije osvježe strukture same hrskavice, što znači da dolazi do manje regeneracije.

Gonarthrosis se također može liječiti lijekovima – analgeticima, antireumaticima, antiflogisticima, miotonoliticima, fizikalnom terapijom – hidroterapija, kineziterapija, elektroterapija, magnetoterapija, ultrazvučna terapija, PRP terapijama, terapijama stem ćelija, kirurškim liječenjem – artroskopija. Ukoliko primijetite česte bolove u koljenu i otoke koji su vrući na dodir, riječ je o navedenom stanju koje zahtjeva pregled stručnjaka i određenu terapiju liječenja. Ignoriranjem navedenog stanja, osobito ako ste imali određenu traumu, dovodi do nepovratnog stanja hrskavice.

Tagovi:

motion free

Traugel - revolucionarna mast za kosti i zglobove

Traugel je u stanju izliječiti svaku bolest zglobova kao što je:

 • artritis, artroza, koksartroza
 • osteoartritis
 • osteohondroza
 • osteohondritis
 • osteoporoza
 • ozljeda meniskusa
 • gonartrosi