Glukoza u krvi – što je i koje su joj vrijednosti

Gluconol - dvostruki udar protiv dijabetesa

Gluconol stabilizira razinu šećera i normalizira proizvodnju inzulina
 • Povećava proizvodnju inzulina
 • Štiti od visokog šećera
 • Prevencija hipoglikemije
 • Vraća funkciju jetre i gušterače
 • Normalizira ugljikohidratnu razmjenu
 • Stabilizira razinu šećera
 • Normalizira metabolizam
Glukoza u krvi - što je i koje su joj vrijednosti

Znate li što je glukoza u krvi?

Glukoza je kao što znate veoma važan izvor energije za tijelo. Kako bi se glukoza pretvorila u energiju, ključan je hormon inzulin kojega luči gušterača i koji omogućuje ulazak glukoze i stanice. U slučaju da se spomenuta glukoza iz nekog razloga ne može pretvoriti u energiju u stanicama, ona se gomila u krvi. Glukoza u krvi je drugi naziv za šećernu bolest ili dijabetes. Glukoza u krvi ili šećerna bolest se može podijeliti na dva tipa: tip jedan i tip dva. O tipu jedan se radi u slučaju nedostatka hormona inzulina. S druge strane, tip 2 šećerne bolesti karakterizira postojanje inzulina u tijelu, međutim tijelo je i dalje osjetljivo na djelovanje inzulina te se glukoza ne može iskoristiti. Ako vas brine imate li vi šećernu bolest, dobro je znati simptome koji se u tom slučaju pojavljuju. Kako bi razumjeli svoje stanje, u idućem tekstu ćemo vam navesti najčešće simptome ove bolesti.

Povećana glukoza u krvi - simptomi

Ako vas brine povećana glukoza u krvi, dobro je znati koji su joj simptomi. Simptomi šećerne bolesti uključuju učestalo mokrenje, žeđ i suha usta, umor i iscrpljenost, neobjašnjivi gubitak težine, velike nalete gladi, zamućen vid, sporo cijeljenje rana, trnci u stopalima i slično. U rjeđim slučajima može se javiti i teška dehidracija koja uključuje vrlo visoke razine šećera u krvi. Ako ste oboljeli od tipa 2 šećerne bolesti, koji je puno učestaliji, simptomi neće biti toliko uobičajeni. Naime, simptomi u tom slučaju mogu biti puno neprimjetniji i bolest može trajati godinama prije nego što se otkrije. Nekad se nažalost otkrije tek kada je već prekasno, npr kada se jave komplikacije poput srčanog udara ili moždanog udara, ili pak gubitka vida i gubitka osjeta u stopalima. Žalosti statistika da je šećerna bolest jedan od najčešćih uzroka smrti u svijetu. S druge strane, ako se povećana glukoza u krvi otkrije dovoljno rano, moguće je njezino povlačenje.

Kako se mjeri glukoza u krvi?

Da biste znali je li vam glukoza u krvi povećana ili nije, potrebno ju je izmjeriti. Liječnik će vas tako zamoliti da izmjerite glukozu u krvi u jutro natašte. U slučaju da vam je razina glukoze u krvi veća od 7 mmol/L, trebate se zabrinuti jer to upućuje na postojanje šećerne bolesti. Ipak, da bi nalaz bio pozitivan, potrebna su dva različita pozitivna nalaza krvi kako bi se sa sigurnošću uvjerili da je glukoza u krvi povećana. U slučaju da vam je dijagnosticiran diabetes, važno otkriti o kojem tipu se radi kako bi se moglo pristupiti liječenju. Tako tip 1 kod kojih postoji nedostatak inzulina su osuđeni na doživotno uzimanje inzulina. Kod bolesnika tipa 2 tipičan je klinički obrazac taj da osoba ima poviše masnog tkiva na području trbuha i veliki opseg struka, visoki krvni tlak itd. Tako će terapija uključivati promicanje zdravih životnih navika poput kontroliranja prehrane i svakodnevne tjelovježbe.


Tagovi:

Gluconol - dvostruki udar protiv dijabetesa

Gluconol stabilizira razinu šećera i normalizira proizvodnju inzulina
 • Povećava proizvodnju inzulina
 • Štiti od visokog šećera
 • Prevencija hipoglikemije
 • Vraća funkciju jetre i gušterače
 • Normalizira ugljikohidratnu razmjenu
 • Stabilizira razinu šećera
 • Normalizira metabolizam