Gliste u stolici kod djece i odraslih – uzrok, simptomi, liječenje

Parazol - pouzdano sredstvo protiv parazita

Provjerite da li imate simptome zaraze!
 • Uklanja parazite već tijekom 1. tretmana
 • Poboljšava zdravlje i štiti jetru, srce, pluća, želudac i kožu od parazita
 • Poboljšava razgradnju parazita u crijevima i deaktivira izlegnuta jaja
 • Uklanja crijevne gliste i njihova jaja
 • Normalizira rad gušterače
 • Uklanja alergijski dermatitis
 • Eliminira gastritis, ulkus i proljev
 • Uklanja anemiju
Gliste u stolici kod djece i odraslih - uzrok, simptomi, liječenje

Gliste u stolici i kako dolazi do zaraze?

Paraziti su organizmi koji uvelike ovise o drugom organizmu, točnije čovjeku. Njihova uloga je krasti hranjive sastojke koji su potrebi ljudskom organizmu za normalnu funkciju i rad, prilikom takvog procesa oni u naš organizam ispuštaju toksičan otpad. U medicini danas brojimo preko 100 vrsta raznih parazita koji se ubrajaju pod bakterije, viruse ili gljivice. I dok je većina parazita vidljiva samo mikroskopskim putem, neke možemo vidjeti i okom. Paraziti nisu samo problem siromašnog predjela svijeta, oni su naravno i problem modernog i razvijenog svijeta.

Postoje dva parazita koja su češća nego drugi, riječ je o parazitima koje znamo iz crijeva čovjeka ili gliste kao i trakavice. Gliste u stolici će često postaviti pitanje kako je došlo do zaraze. Donosimo vam nekoliko načina kako paraziti mogu ući u naš organizam: Preko kontaminirane vode ili hrane, prekomjernom konzumacijom šećera ili ugljikohidrata, kroz kožu, kroz dišni sustav, preko uboda insekata, preko nečistih ruku radi manjka higijene, preko seksualnog odnosa kod odraslih. Gliste u stolici su danas čest problem, što znači da postoje brojna rješenja kako ih se riješiti.

Gliste u stolici najčešći simptomi

Paraziti u našim crijevima su sitni organizmi, riječ je o crvima koji se hrane hranom koju mi unosimo u svoj organizam. Ovdje su najpoznatije vrste gliste i trakavice. Postoji više vrsta glisti, ali najčešća je dječja glista koja je zapravo obična glista valjkastog i tankog oblika. One liježu jajašca na otvoru debelog crijeva dok mi spavamo, ovo prepoznajemo po jakom svrbežu koji može biti prisutan i na genitalijama ili urinarnom otvoru. Grebanjem mi nesvjesno uzimamo jajašca pod nokte i u kontaktu s ustima ih prenosimo dalje u tijelo gdje se ona mogu zakačiti na pluća, crijevnu stijenku, trbušnu šupljinu.

Kako prepoznati gliste u stolici? U stolici možemo primijetiti odrasle jedinke. Nakon zaraze jajašca su prisutna u stolici i do 75 dana, dok kod teže zaraze osoba može povratiti odraslu jedinku. Simptomi koji mogu ukazivati na buduće gliste u stolici se mogu razlikovati ovisno o imunitetu same osobe, najčešći simptomi su: Česta konstipacija ili izostanak stolice radi blokiranja crijeva, proljev u kojemu je vidljiva krv, nadutost i česti plinovi, crvići u stolici, usporen rad metabolizma, stalna glad ili gubitak apetita, bolovi u trbuhu, anemija, svrbež i osip, osjećaj razdražljivosti, kronični umor, nesanica.

Gliste u stolici liječenje

Da bi se krenulo u uspješno liječenje gliste u stolici, prvo je potrebno napraviti dijagnozu. Sama dijagnoza ili postojanje nametnika u crijevima se utvrđuje laboratorijskim putem nakon datog uzorka stolice. Kada se utvrdi vrsta parazita i težina infekcije tada se kreće ne liječenje. Osobna higijena je svakako najbitnija u cijeloj priči, ali isto tako možete dobiti i prepisane lijekove sa strane liječnika koji se piju samo 3 dana. Osim kemijskih lijekova imamo i antiparazitni program koji je na biljnoj bazi. Ovaj program liječenja uključuje liječenje pomoću pelina, crnog oraha te klinčića.

Navedene namirnice uništavaju unutarnje parazite i čiste organizam od mrtvih jedinki i njihovih jajašca. Da li se može eliminirati pojava gliste u stolici? Odgovor je da. Ako želite na prirodan način spriječiti mogućnost zarazom glista, tada je potrebno: Eliminirati ili smanjiti unos šećera u organizam, konzumirati; češnjak, crveni luk, kokosovo ulje, papaju, šipak, sjemenke bundeve, domaći kefir, fermentirano voće i povrće. Izbjegavati meso koje nije svježe, filtrirati imalo sumnjivu vodu, jačati imunitet, živjeti antistresnim načinom života.


Tagovi:

Parazol - pouzdano sredstvo protiv parazita

Provjerite da li imate simptome zaraze!
 • Uklanja parazite već tijekom 1. tretmana
 • Poboljšava zdravlje i štiti jetru, srce, pluća, želudac i kožu od parazita
 • Poboljšava razgradnju parazita u crijevima i deaktivira izlegnuta jaja
 • Uklanja crijevne gliste i njihova jaja
 • Normalizira rad gušterače
 • Uklanja alergijski dermatitis
 • Eliminira gastritis, ulkus i proljev
 • Uklanja anemiju