Gingivitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Gingivitis - uzrok, simptomi, liječenje

Upala zubnog mesa ili gingivitis – uzroci

Gingivitis je najčešća bolest zubnog mesa, upala „desni” odnosno gingive. Do upale zubnog mesa najčešće dolazi zbog lošeg ili nepravilnog provođenja oralne higijene, ako zube nedovoljno ili pogrešno četkamo i čistimo, ali upala zubnog mesa može nastupiti i zbog nekih drugih razloga. Gingivitis je bolest koja se danas uspješno liječi, važno je reagirati što prije jer ako se ne liječi na vrijeme može doći do parodontoze u kojem slučaju postoji opasnost od infekcije i ispadanja zubi. Upala zubnog mesa može nastati kao posljedica stresa, pušenja, nedostatka vitamina (npr. C vitamina ili niacina), zbog nasljednih faktora, lošeg zagriza, zubnog kamenca, loših zubnih ispuna (plombi). Može se pojaviti već kod male djece, a nešto češće uslijed hormonskih promjena u vrijeme puberteta, trudnoće, menopauze, tijekom menstruacije, kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive. Upala „desni” može se javiti kod osoba koje boluju od nekih infektivnih bolesti, kod dijabetičara, te kao nuspojava korištenja određenih lijekova. Također gingivitisu mogu biti izložene osobe koje imaju zubne mostove a i oni kojima izbijaju zubi (i umnjaci).

Kako znati da li imamo upalu „desni” gingivitis

Upala zubnog mesa ili gingivitis vrlo je često oboljenje kod ljudi. Javlja se uglavnom u blagom obliku, ali ovu upalu ne smijemo zanemariti jer ona neće proći sama od sebe ako ne riješimo uzrok nastanka, a što duže čekamo s odlaskom kod stomatologa i nešto ne poduzmemo da izliječimo ovo bolesno stanje u zubima i usnoj šupljini, može se upala još i dodatno zakomplicirati. Kod gingivitisa javlja se prekomjerno razmnožavanje bakterija u ustima te dolazi do upale zubnog mesa na mjestu uz jedan ili više zuba. Upalu „desni”, upalu zubnog mesa odnosno gingivitis možemo prepoznati u početku kao povremeno krvarenje iz zubnog mesa, kao promijenjenu boju zubnog mesa koje umjesto ružičaste zdrave boje postaje crvene boje. Ako se upala jače širi doći će do učestalijeg krvarenja desni (npr. i tijekom redovitog održavanja higijene zubi), zubno meso je natečeno, mekano i sjajno, može doći do pojave zadaha iz usta, a naravno da takva upala i boli.

Kako se liječi gingivitis?

Gingivitis je izlječiva bolest, no važno je da se na vrijeme počne liječiti kako se upala ne bi proširila i kako ne bi došlo do parodontitisa koja bolest je vrlo neugodna i može dovesti do potpunog gubitka zuba. Liječnik će prvo utvrditi mogući uzrok nastanka upalnog stanja desni te započeti s potrebnim liječenjem. I sami možemo čim primijetimo upalu odmah početi s pažljivijim održavanjem oralne higijene i ispirati usta antiseptičkom otopinom, a nakupine hrane ili bakterija potrebno je ukloniti kod stomatologa profesionalnim čišćenjem. Preventivno kako bismo spriječili nastanak gingivitisa bitno je svakodnevno održavanje higijene zubi, pranje zubi dva puta dnevno, kvalitetnom četkicom za zube, zubnom pastom, zubnim koncem, a dobro je redovito čišćenje kod stomatologa jednom do dva puta godišnje. Također možemo preventivno ili kod prvih znakova upale desni koristiti otopine i vodice za ispiranje usne šupljine, gelove i sprejeve za oralnu higijenu. Potrebno je riješiti se pušenja, voditi brigu o zdravoj prehrani, što manje konzumirati bijelo brašno i šećer, a dobro je uzimati dovoljno vitamina C i kalcija kako bismo smanjili mogućnost da nam zubno meso “napadne” gingivitis.

Tagovi: