Pravilno pranje zubi s četkicom

Pravilno pranje zubi s četkicom

Kako izgleda redovito pranje zubi i što pogrešno radimo?

Mnogi od nas često ne razmišljaju o pravilnom procesu pranja zubi, točnije nekako to rutinski odrađujemo. Ulazimo u kupaonu, na četkicu za zube stavljamo pastu i krenemo raditi poteze gore - dolje, lijevo - desno i tako možda minutu do dvije. Često dok peremo zube razmišljamo o drugim stvarima, primjerice što trebate kupiti u trgovini ili što ćete obući za posao.

I dok su nam misli negdje drugdje mi završimo pranje zubi i to je to. Sigurno si nikada niste pomislili da postoji nepravilan način pranja zubi, ali upravo je nepravilno pranje zubiju glavni razlog posjeta zubaru. Pogrešan način četkanja zubi je upravo ono što smo opisali, točnije da samo uzmete četkicu i da u što bržim potezima prođemo zube s četkicom ne razmišljajući uopće o tome što radimo.

Pokreti četkice koji se baziraju samo na gore - dolje i lijevo - desno doprinose razvoju osjetljivost zuba, što znači da će naši zubi postati osjetljivi na promjenu temperature. Ako se ne naučimo kako izgleda pravilno pranje zubi riskiramo i nastanak karijesa i bolesti desni. Također je bitno obratiti pažnju i na prostor između zubiju gdje se često nalazi zaostala hrana i bakterije.

Jednostavna pravila za pravilno pranje zubi!

Pravilna tehnika za pranje zubi je veoma jednostavna, i upravo radi njene jednostavnosti mnogi imaju problema pri njenom usvajanju. Što je sve potrebno znati za pravilno pranje zubi? Prva i osnovna stvar je odabrati odgovarajuću četkicu za zube kao i pastu. Četkica za zube bi trebala biti srednje mekana kako ne bi iziritirala zubno meso, a pasta za zube bi trebala biti što više na prirodnoj bazi bez dodataka koji izbjeljuju zube.

Nakon što ste odabrali pravi "alat", sljedeći korak je da si odvojite dovoljno vremena za četkanje zubi. Preporučljivo je prati zube minimalno dva puta dnevno u trajanju od 3 minute. Ako vam je teško izdržati tri minute, dok perete zube uključite si glazbu ili pogledajte neki video. Kako izgleda pravilno četkanje zubi? Četkajte svoje zube kratkim i kružnim pokretima s laganim pritiskom.

Pola četkice neka bude na vašem zubnom mesu a pola na zubima. Vodite računa da dlačice na četkicama nisu oštre kako ne bi oštetili zubno meso. Nemojte zaboraviti očistiti i prostor između zubiju, za to koristite zubni konac. Vodica za ispiranje usta je također poželjan "alat" i preporučuje se nakon svakog pranja. Oralna higijena bi se trebala sastojati od spoja pranja zubi, ispiranje vodicom i čišćenje s koncem.

Sve što trebate znati za pravilno pranje zubi!

Sada kada znate koje pogreške radite i kako pravilno pranje zubi izgleda, važno je da znate i još neke osnove. Možda nikada niste razmišljali o tome, no bilo bi poželjno pranje zubi svaki put započeti s druge strane. Zašto? Ovako ćete brže usvojiti pravilnu tehniku četkanja zubi i bti ćete više svjesni kakve pokrete radite sa svojom četkicom.

Isto tako bitno je obratiti pozornost na to što pijete prije i nakon pranja zubi. Razna energetska pića, gazirani sokovi, slatki sokovi, sve ovo može omekšati vašu zubnu caklinu. Ako ste konzumirali nešto od navedenog par minuta prije nego ste mislili oprati zube radije pričekajte pola sata. Isto tako izbjegavajte ako je moguće kavu i sokove barem sat vremena nakon što ste oprali zube.

Zapamtite da žestoko i brzo četkanje zubi ne garantira čistoću i higijenu zubi, već upravo suprotno može donijeti iritaciju zubnog mesa i nastanak karijesa. Mnogi od nas peru zube na krivi način, upravo zato je bitno uspostaviti pravilnu oralnu higijenu što prije. Imajte na umu da je pranje i četkanje zubi ritual i za njega odvojite tri minute vašeg vremena. Zapamtite onu "Zdravi zubi vrijede pola zdravlja".


Tagovi: