Gigantizam – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Gigantizam - uzrok, simptomi i liječenje

Što je gigantizam

Što je gigantizam i kako se razvija? Naše tijelo proizvodi hormon rasta koji se zove somatotropin. Sintetizira ga hipofiza, što je od velike važnosti. Hipofiza je mala žlijezda, veličine zrna graška. Ne samo da utječe na fizički rast osobe, već ima i jedinstvenu ulogu u reguliranju metabolizma. Vrlo je važan za endokrini sustav, kontrolu rada štitnjače, nadbubrežne žlijezde, rast i reproduktivni sustav.

U djece je hormon rasta neophodan za fizički razvoj tijela i njegovo funkcioniranje. Utječe na ljudski organizam tijekom cijelog života i važno je biti u ravnoteži. Kada dođe do prekomjerne proizvodnje ovog hormona rasta, javlja se poremećaj poznat kao gigantizam. Pojam dolazi od grčke riječi gigantos, što figurativno znači divovski, nesrazmjeran rast. Povećana proizvodnja hormona rasta u gotovo 100% slučajeva posljedica je tumora hipofize. Ako se hormon rasta proizvodi s većim intenzitetom kod odraslih, tada dolazi do akromegalije, stanja u kojem su kosti deformirane jer više ne mogu rasti. Ove promjene mogu potrajati godinama.

Gigantizam, uzrok i simptomi

Gigantizam je vrlo rijetko stanje koje uzrokuje abnormalan rast kod djece. Osim na visinu, ovaj poremećaj utječe i na opseg tijela. Uzrokuje ga promjena hipofize, a u većini slučajeva razlog je dobroćudni tumor. Godišnje gigantizam pogađa 8 do 10 ljudi na milijun. To je endokrini poremećaj koji se javlja u djetinjstvu i adolescenciji. Kada se ne liječi, pojedinac doseže visinu mnogo veću od ostalih, koja može biti i više od 2,40 metara.

Koji su znakovi gigantizma kod djece? Ovaj poremećaj se uočava jer je dijete starije od druge djece iste dobi. Pritom neki dijelovi tijela postaju nesrazmjerni drugima, na primjer stopala, ruke, prsti, dok su crte lica grublje. Simptomi gigantizma uključuju abnormalno visok rast, nepravilne menstrualne cikluse, dvostruki vid, slab sluh, odgođeni pubertet, pretjerano znojenje uz laganu tjelesnu aktivnost. Treba reći da postojeći simptomi ovise o veličini tumora hipofize. S rastom tumora javljaju se problemi kao što su česte glavobolje, mučnina i slabost.

Kako se liječi gigantizam

Kako se liječi i dijagnosticira gigantizam? Ako postoji sumnja da postoje znakovi ovog poremećaja, poput razvoja akni, obilnog znojenja, promjena na srcu i metaboličkom sustavu, tada se rade pregledi kod specijaliste, krvne pretrage i magnetska rezonancija. Rana dijagnoza tumora hipofize ključna je kako bi se pristupilo liječenju i tako zaustavile promjene u smislu abnormalnog rasta. Liječenje gigantizma ima za cilj zaustaviti ili usporiti djetetov hormon rasta. U gotovo 80% slučajeva kirurški zahvat se radi ako je tumor uzrok, dok u ostalim slučajevima liječnik može preporučiti određene lijekove.

Iako je uzrok ovog poremećaja tumor hipofize, mogu ga uzrokovati i drugi poremećaji, kao što su McCune-Albrightov sindrom (MAS) i neurofibromatoza. Liječenje koje je propisao liječnik koristi se ako se ne preporučuje operacija djeteta. Osobe s gigantizmom imaju veći rizik od raka i dijabetesa. Kako se gigantizam može spriječiti? Ovaj se poremećaj može spriječiti ako se liječi na vrijeme i na odgovarajući način.

Tagovi: