Tumor hipofize – uzrok, simptomi, liječenje

Tumor hipofize - uzrok, simptomi, liječenje

Hipofiza i tumor hipofize

Hipofiza je žlijezda veličine graška smještena ispod baze velikog mozga, često nazivana žlijezdom gospodaricom jer je to glavna žlijezda s unutarnjim lučenjem a koja upravlja radom većine ostalih žlijezda. Žlijezde kao što su štitnjača, nadbubrežne žlijezde te spolne žlijezde (jajnici i testisi) bez funkcije i stimulacije žlijezde hipofize ne bi uopće izlučivale svoje hormone. Hipofiza i sama također proizvodi brojne hormone, a poremećaji hipofize ili tumor hipofize mogu biti vrlo ozbiljne i po život opasne bolesti ako se na vrijeme ne prepoznaju i ne liječe. Tumor hipofize je vrsta bolesti hipofize koja je u pravilu dobroćudne naravi, radi se o adenomima, dok vrlo rijetko nastaju metastatski tumori ove žlijezde.

Tumori adenomi hipofize mogu biti mali (mikroadenomi) i veliki (makroadenomi) u kojem slučaju su mali adenomi manji od 1 cm a velikim se smatraju oni veći od 1 cm. Također se mogu razlikovati po tome da li su funkcionalni tj. pojačano i autonomno izlučuju hormone hipofize ili su afunkcionalni odnosno ne izlučuju hormone hipofize. Funkcionalni adenomi žlijezde hipofize jesu: prolaktinom, gonadotropinom, tireotropinom, somatotropinom (akromegalija i gigantizam) te kortikotropinom (Kušingova bolest).

Tumor hipofize - simptomi

Simptomi koji upućuju na tumor hipofize mogu biti smanjenje funkcija spolnih žlijezda, nadbubrežnih žlijezda i štitnjače. Kao posljedica nepravilnog rada hipofize javlja se gubitak ovulacija i menstruacije, može doći do pojave mliječnog iscjetka iz dojki kod žena. Kod muškaraca može doći do erektilne disfunkcije. Kod gonadotropinoma može se javiti visoka razina spolnih hormona (kod žena estrogena, a kod muškaraca testosterona), dok kod djece se može pojaviti preuranjeni pubertet. Kod tireotropinoma, iako je vrlo rijedak ovaj tumor, može doći do hipertireoze.

Tipično za tumor hipofize somatotropinom je da se u vrijeme djetinjstva i puberteta javlja poremećaj gigantizam karakteristično za koji je natprosječna tjelesna visina ili ako se kasnije pojavi kada je rast završen onda se može pojaviti akromegalija kada se više ne razvija rast u visinu, već se povećavaju i zadebljavaju okrajine (prsti šaka, nos, usne, brada, uši). U slučaju kortikotropinoma tj. Kušingove bolesti dolazi do pojačanog izlučivanja kortizola s različitim nuspojavama.

Kako se može liječiti tumor hipofize

Tumor hipofize može se dijagnosticirati uz pomoć MR hipofize tj. magnetne rezonance hipofize, zatim uz pomoć laboratorijskih testova vezanih za ispitivanje koncentracije hormona hipofize i podređenih žlijezda. U dijagnostici radi se također pregled vidnog polja, oftalmološki pregled. Kada je u pitanju liječenje tumora hipofize, ono ovisi o veličini tumora kao i o njihovoj sekretornoj funkciji. Kod nekih tumora kao što je prolaktinom povoljna je medikamentozna terapija kao i kod većine sekretorno aktivnih adenoma, dok kod makroadenoma najčešće je i najbolje optimalno operativno liječenje žlijezde hipofize.

Funkcionalni adenomi najčešće podliježu kirurškom zahvatu. Zatim slijedi zračenje ukoliko je vidljiva progresija tumora. Nakon operacije bolesnik mora ostati u bolnici te se vrši nadomještanje pojedinih hormona, po potrebi osobito štitnjače.
Opasni tumor hipofize tj. karcinom hipofize vrlo se rijetko javlja, eventualno u starijih osoba ili je dijagnosticiran nakon smrti. Većina tumora hipofize je benigna i izlječiva, i u svojoj pojavi ne izaziva nikakve simptome.

,


Tagovi: