Genotropin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Genotropin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Genotropin – primjena i djelovanje

Genotropin je sintetički hormon rasta. Hormon rasta je prirodno prisutan u organizmu i proizvodi ga hipofiza, žlijezda smještena u mozgu. Genotropin se koristi za tretiranje različitih medicinskih stanja, kao što su nedostatak hormona rasta kod djece i kod odraslih osoba, te se ujedno koristi i za tretiranje preranog starenja. Nedostatak hormona rasta kod djece bude uzrokovan genetskim faktorima, bolestima hipofize ili drugim medicinskim stanjima. Pomaže u poticanju rasta i razvoja kostiju i mišića kod djece. Kod odraslih, terapija hormonom rasta može pomoći u poboljšanju gustoće kostiju, smanjenju masnog tkiva, povećanju mišićne mase i poboljšanju cjelokupne tjelesne kompozicije.
Prerano starenje: U nekim slučajevima se ovaj lijek koristi za liječenje simptoma preranog starenja. Djelovanje ovog lijeka se temelji na stimulaciji rasta stanica, osobito u kostima i mišićima. Povećava sintezu proteina te s time potiče podjelu stanica, što dovodi do povećanja broja i veličine stanica. Također, ovaj lijek ima i anabolički učinak, jer povećava sintezu proteina i smanjuje razgradnju proteina u tijelu, štp rezultira povećanjem mišićne mase, smanjenjem masnog tkiva i poboljšanjem općeg stanja.

Genotropin – upute i nuspojave

Genotropin se obično primjenjuje subkutano, što znači da se injekcija daje ispod kože, a može se obaviti samostalno ili uz pomoć medicinskog stručnjaka. Važno je da se strogo pridržavate uputa koje vam je dao liječnik ikako biste postigli željeni učinak. Doza i učestalost primjene ovise o svrsi terapije, dobi pacijenta, tjelesnoj masi i individualnim potrebama. Samo liječnik može odrediti odgovarajuću dozu i raspored primjene. Kao i kod svakog lijeka, Genotropin može imati nuspojave. Neki od mogućih nuspojava su pojava crvenila, boli ili naticanja na mjestu primjene injekcije, glavobolja, bolovi u mišićima ili zglobovima, oticanje ruku ili nogu, veći rizik od razvoja dijabetesa, povećanje tlaka unutar lubanje koje uzrokuje promjene vida, glavobolju mučninu ili povraćanje. Važno je za napomenuti kako ove nuspojave nisu sveobuhvatne te se mogu pojaviti i druge nuspojave. Uvijek je važno konzultirati se sa svojim liječnikom ukoliko primijetite bilo kakve neobične simptome ili nuspojave za vrijeme uzimanja ovog lijeka.

Genotropin – cijena i iskustva

Genotropin prašak sadrži u sebi glicin, natrijev dihidrogenfosfat, bezvodni natrijev hidrogenfosfat, bezvodni manitol, vodu za injekciju, manitol te metakrezol. Ovaj se lijek ne smije kombinirati s drugim lijekovima. Rok valjanosti ovog lijeka je 3 godine, te se mora držati van dosega i pogleda male djece. Također, čuvajte ovaj lijek na suhom i tamnom mjestu podalje od izvora vlage i sunčeve svjetlosti. Rok valjanosti Genotropin lijeka nakon što ste pripremili injekciju je 4 tjedna, te se pripremljena injekcija mora čivvati na temperaturi između 2 do 8 Celzijeva stupnjeva, odnosno čuvajte ga u hladnjaku. Sami prašak čuvajte na temperaturi do maksimalnih 25 stupnjeva Celzijevih, te ga čuvajte u njegovoj originalnoj ambalaži. Nemojte zamrzavati lijek. Lijek dolazi u dva pakiranja odnosno gramaže, i to po 5,3 miligrama i 12 miligrama. Lijek se izdaje na recept te ga se može u svakoj ljekarni kupiti po pristojnoj cijeni. Iskustva drugih kupaca su veoma pozitivna te mnogima je pomoglo kod poticanja rasta.

Tagovi: