Gdje zamijeniti kune

Zanimljivosti

Gdje zamijeniti kune

Gdje zamijeniti kune u eure?

Tijekom cijele 2023. godine građani još mogu zamijeniti kune u eure. Gdje zamijeniti kune u eure mogu građani ih zamijeniti u preko 1016 poštanskih ureda i preko 800 drugih lokacija diljem Hrvatske. Za zamjenu do 100 novčanica i 100 kovanica kuna nema naknade. Za iznose iznad ovih ograničenja primjenjuje se naknada od 1,5% na iznos najmanjih apoena. Ukoliko želite zamijeniti iznose veće od 750 kuna, preporučuje se da unaprijed najavite svoju zamjenu valute. Također je poželjno da novčanice i kovanice kuna budu razvrstane po apoenima kako bi se olakšao proces zamjene. Osim što možete kune u eure zamijeniti u poštanskim uredima, također gdje zamijeniti kune u eure možete u Fina poslovnicama. I ovdje se ne naplaćuje naknada do 100 novčanica ili kovanica. Za iznose koji premaše ovo navedeno ograničenje, primjenjuje se naknada u skladu s Cjenikom Fine, koja iznosi 0,01 eura (0,08 HRK) po svakoj pojedinačnoj novčanici ili kovanici.

Gdje zamijeniti kune bez naknade?

Gdje zamijeniti kune u eure možete i u poslovnim bankama. Poslovne banke neće naplaćivati naknadu za zamjenu kunske gotovine u eursku gotovinu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji, što znači da građani mogu izvršiti zamjenu bez ikakvih troškova za neograničen broj komada. Također, građani mogu bez ograničenja i naknada konvertirati kunske novčanice u eure polaganjem novca na svoje bankovne račune u istoj poslovnoj banci, pri čemu će se pridržavati propisa koji se inače primjenjuju kako bi se spriječilo pranje novca i financiranje terorizma. Tijekom prvih dvanaest mjeseci nakon uvođenja eura, gdje zamijeniti kune građani mogu obaviti u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte ali će biti obvezni platiti naknadu ako mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica u jednoj transakciji. Od 1. siječnja 2024. godine, poslovne banke, Fina i Hrvatska pošta ne budu više pružale uslugu zamjene kune u euro. Od 2024. godine mogu građani zamijeniti kune samo u Hrvatskoj narodnoj banci, također bez naknade. HNB će trajno izvršavati zamjenu kune u euro, dok će se zamjena kovanica kune moći obaviti unutar trogodišnjeg razdoblja od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. godine u poslovnim bankama.

Do kada i gdje zamijeniti kune?

Počevši od 1. siječnja 2024. godine, banke, Fina i Hrvatska pošta više ne budu pružale uslugu zamjene valute. No, gdje zamijeniti kune možete je u HNB gdje ne budu Vam naplaćivali naknadu pod uvjetom da se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji. To znači da će zamjena kunskih novčanica i kovanica u eure biti besplatna za neograničen broj komada. Gdje zamijeniti kune mogu građani mijenjati na svojim bankovnim računima u svojim poslovnim bankama bez ikakvih ograničenja i naknada. Također, do kraja ove godine, građani također mogu obavljati zamjenu novčanice kune u eure u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte. Međutim, ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica, te financijske institucije će naplaćivati naknadu. Nakon 1. siječnja 2024. godine, usluga zamjene valute više neće biti dostupna u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti. Zamjena novčanica i kovanica kuna će se moći obaviti isključivo kod Hrvatske narodne banke. HNB će nastaviti s trajnom zamjenom novčanica kuna, dok će zamjena kovanica biti moguća u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. godine.

Tagovi: