Gdje je djed mraz

Gdje je djed mraz

Gdje je djed mraz prema našim legendama

Gdje je djed Mraz prema našim istočnoeuropskim legendama dolazi is stare slavenske mitologije. Prema toj mitologiji na području Rusije i ostalih istočnoeuropskih zemalja, uključujući i zemlje iz naše regije vjerovanje je da djed Mraz živi u finskom dijelu Laponije. Djed Mraz živi sa svojom ženom, bakom Mrazicom i vilenjacima. Vilenjaci i baka pomažu djedu Mrazu da izrade poklone za veliki broj djece diljem svijeta.

Kad dođe vrijeme Božićnih blagdana, djeca širom svijeta će se pitati gdje je djed Mraz i hoće li im donijeti poklon pod bor. Legenda nam kaže da se djed Mraz mjesecima prije priprema sa svojim pomagačima izraditi poklone za djecu kako bi svako dijete dobilo svoj dar pod bor.

S obzirom da djed Mraz voli tradiciju on će na Badnju večer sjesti u saonice koje vuku sobovi i poletjeti u nebo kako bi mogao iz zraka spustiti se u svaki dimnjak da dođe do bora i ostavi poklon ispod bora koji će izvući osmjeh na lica mnoge djece diljem svijeta. Djedica u Badnje veče ima puno posla jer treba obići jako puno kuća, spustiti se kroz jako puno dimnjaka i ostaviti jako puno poklona za jako puno djece.

Gdje je djed mraz prema legendi američkih prostora

Legende koje dolaze sa američkih prostora kažu gdje je djed Mraz, odnosno djed Božićnjak, on je na Sjevernom polu. Na Sjevernom polu djed Božićnjak i njegova baka Božićnjak sa svojim vilenjacima žive zajedno i tokom godine pripremaju i izrađuju poklone za djecu iz cijelog svijeta.

Kako je američki dio populacije naviknut na komercijalizaciju ovih blagdana pridaje se velika pažnja ovom običaju darivanja ne samo djeci nego i svim ukućanima. Potrebno je djecu uvjeriti gdje je djed Mraz i da on živi na Sjevernom polu, te da će na Badnje veče niz dimnjak spustiti poklone u čarape obješene na kamine i ognjišta ako ih u kući ima. Ako u kući nema kamina ili ognjišta, djedica će poklone ostaviti ispod bora u noći na Badnjak.

Zapravo današnji lik kakvog poznajemo kao djeda Mraza ili djeda Božićnjaka, kao veselog debeljuškastog muškarca sa bijelom bradom i crvenom odjećom obrubljenom bijelim krznom i crnim remenom osmislio je Thomas Nast početkom devetnaestog stoljeća, djedica koji leti na saonicama koje vuku sobovi i nosi poklone svima.

Gdje je djed mraz kako ga pronaći uz pomoć aplikacija i igrica

U današnje doba razvijene tehnologije djeca su puno informiranija nego prije par desetljeća, pa roditeljima postavljaju i pitanja da li uopće postoji djed Mraz. Razvoj tehnologije sa druge strane može pomoći da roditelji djeci dokažu upravo suprotno, da djed Mraz postoji i gdje je djed Mraz upravo u trenutku pitanja kada ga dijete postavi.

Jedna od aplikacija služi na način da roditelji uslikaju bor i darove ispod bora u vlastitom domu, sliku stave u aplikaciju, odaberu lik djeda Mraza po vlastitom izboru i aplikacija će složiti sliku kako djed Mraz ostavlja poklon upravo ispod bora u vašem domu. Na taj će način djeca biti uvjerena gdje je djed Mraz bio na Badnje veče, a to je upravo u njihovom domu ostavljajući poklon upravo njima.

Također postoje i igrice koje se mogu pronaći na web-u kojima djeca mogu tjednima prije pratiti kretanje djeda Mraza i što on radi u predbožićno vrijeme. Igrice su prilagođene dječjem uzrastu i na zabavan način djeci omogućavaju da vide kako djedica sa svojim vilenjacima izrađuje poklone i priprema se za veliko darivanje i daleki put kako bi darivao svu djecu svijeta u dane Božićnog blagdana.


Tagovi: