Gdje živi djed mraz

Gdje živi djed mraz

Tko je Djed Mraz?

Djed Mraz, poznat i kao Djed Božićnjak ili Sveti Nikola, predstavlja klasičnog dobrog starca koji tijekom blagdana daruje djecu. U slavenskim zemljama, obično je predstavljen kao debeli čovjek s bijelom bradom i crvenim odijelom. Tradicija darivanja djece tijekom blagdana ima duboke korijene i često se povezuje s kršćanskim blagdanima, poput Božića ili Svetog Nikole. Djeca pišu pisma Djedu Mrazu izražavajući svoje želje za poklonima, a on bi zatim, prema legendi, ispunjavao te želje. Osim kršćanskih elemenata, lik Djeda Mraza ima i neke predradnje u nordijskom folkloru, gdje se povezuje s Odinom, bogom rata i mudrosti, koji je također poznat po putovanju na nebu s konjima. Djed Mraz postao je globalni simbol radosti i darivanja, a njegova prisutnost obilježava mnoga božićna slavlja širom svijeta. U nekim kulturama ima pratitelje, poput vilenjaka ili Krampusa, koji dodaju dodatnu dimenziju priči. Djed Božićnjak kao simbol predstavlja ljubaznost, darežljivost i čaroliju blagdanskog razdoblja diljem svijeta.

Djed Mraz priča

Djed Mraz ima svoje korijene u različitim elementima iz folklora, mitologije i povijesnih likova koji su se vremenom spojili u popularni lik koji danas poznajemo. Djed Mraz dijeli svoje korijene s likom Svetog Nikole, kršćanskog sveca poznatog po dobrotvornom djelovanju prema siromašnima i darivanju djece. Priče o Svetom Nikoli koji donosi darove djeci razvijale su se kroz stoljeća i bile su prisutne u europskim kršćanskim tradicijama. U nekim pričama i običajima ima veze s nordijskom mitologijom, posebice s Odinom, bogom rata i mudrosti. Odin je prikazivan kao putnik na nebu s konjima i darivatelj darova. U nekim europskim regijama postoje likovi poput "Belsnickel" u Njemačkoj ili "Père Noël" u Francuskoj, koji su također doprinijeli razvoju lika Djeda Mraza. Ti likovi imaju sličnu ulogu u darivanju i povezani su s božićnim običajima. Lik Djeda Mraza dodatno je oblikovan u Sjevernoj Americi, gdje je postao popularan kao simbol Božića i darivanja. Slike koje su stvorili umjetnici poput Thomasa Nasta u 19. stoljeću doprinijele su stvaranju prepoznatljivog izgleda Djeda Mraza.

Gdje stanuje Djed Mraz?

Djed Mraz živi na Sjevernom polu, a ideja o tome da Djed Mraz živi na Sjevernom polu postala je sveprisutna zahvaljujući brojnim književnim djelima, slikovnicama i marketinškim kampanjama. Jedna od ranijih poznatih ilustracija Djeda Mraza na Sjevernom polu potječe od umjetnika Thomasa Nasta iz 19. stoljeća. Njegove slike, koje su se često pojavljivale u božićnim izdanjima časopisa Harper's Weekly, prikazivale su Djeda Mraza kako uživa u radosti i radu na Sjevernom polu okružen snijegom i vilenjacima. Osim toga, popularni američki brend Coca Cola doprinio je oblikovanju modernog izgleda Djeda Mraza. Tijekom 1930-ih godina, Coca Cola je lansirala seriju božićnih oglasa koji su prikazivali Djeda Mraza u crvenom odijelu s bijelim krznom, sjedeći u radionici na Sjevernom polu. Ovi oglasi su imali snažan utjecaj na percepciju Djeda Mraza diljem svijeta i postavili standardni izgled koji prepoznajemo danas. Dok je Sjeverni pol postao popularno mjesto boravišta, neki dijelovi svijeta razvili su svoje lokalne interpretacije. Na primjer, u Finskoj, Laponija se često smatra domom Djeda Mraza. Posjetitelji mogu doživjeti selo Djed Mraza koje privlači turiste i obitelji iz cijelog svijeta.


Tagovi: