Kako je nastala coca cola

Kako je nastala coca cola

Što je Coca Cola?

Coca Cola je popularn ogazirano bezalkoholno piće koji je jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih brendova na svijetu. Piće je nastalo 1886. godine od strane farmaceuta Johna S. Pembertona u Atlanti, SAD. Originalna formula napitka sadržavala je kombinaciju koka lista i kola oraščića. Međutim, današnja verzije Coca Cole ne sadrži kokain niti bilo koju drugu drogu. Coca Cola se proizvodi miješanjem sirupa koncentrata s gaziranom vodom. Glavni sastojci napitka su voda, šećer koji dolazi u obliku saharoze ili kukuruznog sirupa visokog fruktoznog šećera, fosforna kiselina, karamelna boja i prirodna aroma. Postoji nekoliko varijacija ovog pića, kao što su Coca-Cola Zero koja bez kalorija, Coca-Cola Light s manje kalorija i slično. Ovo je piće postao opći globalni fenomen i prepoznatljiva marka s prepoznatljivom ambalažom i logom. Tvrtka proizvodi i druge napitke kao što su Sprite, Fanta, Powerade i mnoge druge. Prodaje u više od 200 zemalja diljem svijeta i ima velik utjecaj na kulturu i marketing.

Kako se razvila Coca Cola?

Coca Cola je nastala kao rezultat rada farmaceuta Johna S. Pembertona. Pemberton je živio u Atlanti, SAD, i bio je zainteresiran za stvaranje novog bezalkoholnog pića. Godine 1886. Pemberton je stvorio ovo piće koristeći kombinaciju sastojaka koji su mu bili dostupni. Originalna formula Coca Cole sadržavala je ekstrakt koke iz kojeg se dobiva kokain i sjemenke kola oraščića koji sadrži u sebi prirodni kofein. Pemberton je želio stvoriti osvježavajući napitak koji bi pružio energiju i imao blagotvorne učinke. Na početku se napitak zvao Pemberton's French Wine Coca, a napitak je bio dostupan kao sirup koji se miješao s vodom. Međutim, zbog sve veće zabrinutosti u društvu zbog alkoholizma, Pemberton je odlučio izbaciti alkohol iz formule i preimenovao ga je u Coca Cola kako bi odražavali ključne sastojke. Naposljetku su izbacoli iz formule koka te su glavni sastojci voda, šećer, fosforna kiselina, prirodne arome i boja karamele. Coca-Cola je postala lokalno popularna u Atlanti, a 1891. godine je tvrtka Coca-Cola Company osnovana kako bi se napitak komercijalizirao i distribuirao na većim tržištima. Tvrtka je pod vodstvom poslovnog čovjeka Asa Griggsa Candlera postala uspješna i brzo se proširila izvan SAD-a.

Koje proizvode proizvodi Coca Cola?

Coca Cola tvrtka proizvodi širok spektar pića i brendova, te osim klasične Coca Cole, proizvode i druge napitke. U svojoj ponudi nude Coca-Cola Zero, a to je bezkalorična verzija Coca Cole koja ne sadrži šećer. Također nude i Coca-Cola Light, a to je smanjenokalorična verzija Coca Cole koja također ne sadrži šećer u sebi. Osim Coca Cola nude i druge vrste bezalkoholnih gaziranih pića, kao što je Sprite napitak s okusom limuna i limete, Fanta koja je dostupna u raznim okusima kao što su naranča, limun i bazga, i Powerade koji sadrži elektrolite i ugljikohidrate kako bi hidratiralo tijelo tijekom vježbanja. Ujedno unutar tvrke imaju i brand flaširane vode, Dasani, koja je dostupna u raznim verzijama, uključujući i one s okusom. Također imaju i liniju voćnih sokova Minute Maid koje sadrže prirodne sokove od voća, te premium flaširane vode koje su obogaćene elektrolitima, SmartWater. Honest Tea je brand organskih čajeva i napitaka s okusom, te Odwalla je brand voćnih i povrćnih sokova, smoothija i proteinskih napitaka koje se nalaze u sklopu tvrtke Coca Cole.


Tagovi: