Gdje ima vitamina d

Znanost

Gdje ima vitamina d

Gdje ima vitamina d, namirnice koje trebate na svom tanjuru

Vitamin d baš i nije zvijezda među vitaminima, jer se o njemu ne piše toliko kao o drugim vitaminima, a ipak je vrlo moćan i neophodan u borbi protiv osteoporoze, raka, infekcija i virusa, zacjeljivanju slomljenih kostiju i bolesti kože, zubi i virusnih infekcija. O njemu se malo govori i zato što je zapravo besplatan jer ga ljudska koža pod utjecajem sunčanih zraka sama proizvodi. Ipak, manjak vitamina uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme i tada ga treba nadoknaditi, najbolje kroz izabrane namirnice u prehrani.

Gdje ima vitamina d, namirnice koje trebate na svom tanjuru: Punomasna mlijeka, vrhnja, gljive, ribu, punomasni sirevi, ulje bakalara, druge masne ribe, drugi plodovi mora, kvasac, margarin, žumanjak, goveđa jetra, pileća jetra, svinjska jetra, sardine u konzervi, tuna, skuša, maslac, kamenice. Postoje i ampule vitamina d u ljekarnama koje se uzimaju jedanput tjedno. Gdje ima vitamina d u prehrani, jači je imunitet u borbi protiv infekcija i degenerativnih bolesti kostiju.

Gdje ima vitamina d, tu nema ni kostobolje, ni nesanice ni depresije

Kada u organizmu nedostaje vitamina d javljaju se razne tegobe: osteoporoza, rahitis, rizik od raka dojki, jajnika, prostate, dijabetes se pogoršava ako je već prisutan, povećava se gojaznost, pojačava psorijaza, može se pojaviti šizofrenija, depresija, nesanica, slabost i bolovi u mišićima, propadanje zubi, i još mnoge druge tegobe.

Vitamin d se daje djeci u kapima, a sve češće i trudnicama i često se daje u kombinaciji s kalcijem. Gdje ima vitamina d, tu nema ni kostobolje, ni nesanice ni depresije, važno je da se često nedostatak vitamina d pogrešno dijagnosticira kao fibromialgija, a čim pacijent počne dobivati vitamin d, stanje se popravlja. Uz hranu bogatu vitaminom d i kalcijem, nužno je dnevno barem šetati vani na otvorenom i dopustiti suncu i svojoj koži da sami stvore prirodni vitamin d. Gdje ima vitamina d, uvrstite namirnice bogate vitaminom d u svoju redovitu prehranu i zbog pojačanja imuniteta i budite spremni za borbu s virusnim infekcijama.

Gdje ima vitamina d – zaštitne kreme protiv UV zraka

Ako se ne izlažete suncu nikada iz straha od raka kože, vaše tijelo ne proizvodi vitamin d. Gdje ima vitamina d i zaštitne kreme protiv UV zraka, može se dogoditi da su u vašoj prehrani zastupljene namirnice bogate vitaminom d i da dosta vremena provodite u prirodi i na suncu, ali ako koristite zaštitna sredstva protiv UV zračenja, imajte na umu da ta zaštitna sredstva smanjuju proizvodnju i sintezu vitamina d, pa se možete naći u situaciji da ga morate uzimati u nekom obliku dodatno.

Isto tako tamnopute osobe trebaju i do pet puta duži boravak na suncu od svjetloputih, da bi osigurale svojoj koži dostatnu proizvodnju vitamina d. Isto tako djeca u razvoju se moraju igrati vani na otvorenom, jer deficit vitamina d može ozbiljno ugroziti njihov zdrav i normalan razvoj. Gdje ima vitamina d treba znati, jer u premalim količinama izaziva rahitis kod jece i osteoporozu kod odraslih, a u prevelikim količinama izaziva hipervitaminozu, pa i anoreksiju.

Tagovi: