Gastroenteritis – uzrok, simptomi, liječenje

Gastroenteritis - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Gastroenteritis i koji su uzroci

Gastroenteritis poznat i pod nazivom crijevna viroza, Rota-viroza, želučana gripa, zarazna je bolest uzrokovana rotavirusima i norovirusima. Virusni se gastroenteritis prenosi kapljičnim putem, te preko zagađene vode ili hrane, no može se prenijeti i putem ručnika, posteljine i svega što dijelite sa zaraženom osobom.

Ova bolest u pravilu nije opasna ukoliko ne dođe do teške dehidracije zbog proljeva ili povraćanja, no može biti smrtonosna za starije osobe, dojenčad i osobe čiji je imunosustav oslabljen ili potpuno izgubljen. Ukoliko ste inače zdravi ova će vas bolest mučiti svojim simptomima pet do sedam dana, najviše deset dana nakon čega ćete se potpuno oporaviti.

S obzirom da se radi o virusima nema nekog posebnog tretmana već je prevencija najbolji način zaštite. Ukoliko netko u vašoj bližoj okolini ima ovu bolest radije se izolirajte od te osobe, te pazite da ne jedete kontaminiranu hranu i da ne pijete kontaminiranu vodu, a svaki bliski kontakt izbjegavajte sa zaraženom osobom.

Gastroenteritis simptomi

Gastroenteritis je bolest koja napada crijeva, te se širi oralnim i fekalnim putem. Prvi simptomi koje ćete primijetiti su vodenasti proljev koji će trajati između tri do pet dana. Osjetit ćete grčeva i mučninu, te će se pojaviti povraćanje u gotovo 90% slučajeva.

Moguća je pojava i blago povišene temperature, te bolovi u mišićima, pa čak i glavobolja. Kod nekih se osoba može pojaviti pretjerano znojenje popraćeno hladnom i znojnom kožom i ukočenost u zglobovima. Neki će dobiti temperaturu čak i do 39 stupnjeva pa se posljedično može pojaviti drhtavica.

U težim slučajevima je moguće povraćanje krvi zbog čega treba potražiti liječničku pomoć. Uslijed povraćanja i mučnina apetit će oslabiti te dolazi do gubitka na težini, te može doći do dehidracije tijela. Stoga je izuzetno važno nadoknaditi pravilno gubitak tekućine kada se pojavi gastroenteritis jer dehidracija može uzrokovati druge brojne komplikacije koje će otežavati oporavak od ove virusne bolesti. Vrlo rijetko no ne i nemoguće u stolici se može pojaviti i sluz ali i krv.

Gastroenteritis liječenje

Kada je gastroenteritis u pitanju najbolje je prevenirati da do njega ne dođe jer će vas sedam dana izmučiti što se može protegnuti i do deset dana ovisno o vašem zdravstvenom stanju. Kako biste ustanovili da imate ovu bolest možete u ljekarni kupiti test za testiranje virusnih antigena u stolici, te uz postojeće simptome potvrditi da se radi o virusnoj bolesti gastroenteritis.

Ne postoji određeno liječenje ove bolesti već se liječe i ublažavaju simptomi kao što su povraćanje, proljev, mučnine. Izbjegavajte tablete za bolove poput ibuprofena jer će vam on još više nadražiti želudac i iziritirati crijeva. Prehrana i pravilna hidracija su najvažnije u ovim danima kada vas je zahvatila ova virusna bolest.

Nemojte jesti krutu hranu, već jedite lako probavljivu hranu poput krekera, tosta, banane, piletine i riže, te izbjegavajte slatko, masno, mliječne proizvode, alkohol, te prezačinjenu hranu. Puno se odmarajte, te nadoknadite elektrolite, te konzumirajte čaj od šipka. Ukoliko se stanje ne popravlja svakako konzultirajte liječnika odmah nakon par dana jer vam se može dogoditi da ćete morati primati infuziju da nadoknadite hranu i tekućinu.


Tagovi: