Crijevna viroza – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Crijevna viroza - simptomi i liječenje

Crijevna viroza ili virusni gastroenteritis

Crijevna viroza ili gastroenteritis je uzrokovan različitim vrstama virusa, kod djece su to najčešće rotavirusi ili norovirusi. Najčešće se javljaju u hladnim zimskim mjesecima kao i ostale bolesti povezane uz viruse kada se češće nalazimo u zatvorenim prostorima. Potrebno je razlikovati crijevne viroze od trovanja hranom iako su simptomi vrlo slični. Kod trovanja hranom simptomi se javljaju vrlo brzo, već nakon par sati nakon konzumacije hrane koja nije bila dobra. Crijevna viroza će se pojaviti unutar par dana.

Crijevne viroze su najčešće među djecom jer se prenose kapljičnim putem, ali i putem neispravne hrane. Ona je prvi dan najjača sa svojim simptomima, te nakon trećeg dana viroza u crijevima je već znatno oslabila. No, unutar ta tri dana uslijed simptoma tijelo može jako oslabiti i možemo čak i preležati u krevetu jer će nas dosta izmučiti.

Ova se viroza ne može liječiti već se mogu ublažavati simptomi, te se može prevenirati čestim pranjem ruku i pažljivim rukovanjem namirnicama kod pranja i skladištenja namirnica.

Crijevna viroza i njeni simptomi

Crijevna viroza ima svoje klasične simptome koji su prvi dan pojave bolesti najjače, blaga temperatura, uz mučnine i povraćanje, te vodenasti proljev koji može biti popraćen sa sluzi i malo krvi. Proljev, mučnine i povraćanje dovodi tijelo u stanje dehidracije, odnosno manjka tekućine, pa je stoga u tim danima potrebno opskrbiti tijelo tekućinama kako bi se nadoknadilo ono što je izgubljeno.

Međutim, tekućinu treba nadoknađivati postepeno malim gutljajima, te je najbolje u obliku čajeva i izotoničnih napitaka. Oni će nadoknaditi izgubljene elektrolite.

Ukoliko se pojavi visoka temperatura, grčevi u trbuhu, te je proljev popraćen velikim količinama sluzi ili krvi bit će potrebno obratiti se liječniku jer se u tom slučaju crijevna viroza može krivo protumačiti ukoliko se ne naprave nalazi koji bi mogli ukazivati i na infekciju bakterijama ili infekciji parazitima. Kulturom stolice može se odrediti točno o čemu se radi prema tome pristupiti načinu liječenja. U svakom slučaju potrebno je obratiti se obiteljskom liječniku koji će vas uputiti na pretrage.

Crijevna viroza kako liječiti i što poduzeti

Uz već spomenuto nadoknađivanje tekućine čajevima malim gutljajima, tijelu je potreban odmor i mirovanje, jer crijevna viroza ponekad može biti iscrpljujuća. S obzirom da se radi o virusima antibiotici neće djelovati, oni će djelovati samo ako se radi o infekciji bakterijama, pa nakon što je to utvrđeno analizom stolice mogu biti propisani antibiotski lijekovi.

Cjepiva za viruse koji uzrokuju crijevnu virozu su u završnoj fazi testiranja i validiranja, pa se oni uskoro mogu očekivati među uvrštenim cjepivima protiv virusnih bolesti. Najvažnija je prevencija koja će spriječiti da se crijevna viroza niti ne pojavi, često pranje ruku i ne dodirivanje usta, nosa i očiju prljavim rukama s obzirom da se prenosi kapljičnim putem, virus može biti prisutan i na predmetima, osim što ga možemo udahnuti.

Probiotici su vrlo korisni jer blagotvorno djeluju na oporavak crijevne flore, a ujedno utječu i na smirivanje proljeva naročito kod djece te smanjuju trajanje crijevne viroze. Samim time što skraćuju trajanje crijevne viroze pomažu organizmu da se što prije oporavi.

Tagovi: