Povraćanje krvi – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Povraćanje krvi - uzrok i liječenje

Povraćanje krvi ili hematemeza

Povraćanje krvi naziva se hematemeza i ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem. U tom stanju, osoba eliminira sadržaj želuca povraćanjem gdje se nalazi krv. Hematemeza se odnosi na značajnu količinu krvi u povraćanju i ovo stanje uzrokuje akutno zatajenje jetre, benigni tumori, ciroza, rak želuca ili jednjaka.

Vrsta hematemeze opisuje se kao tamna krv – tada je krvarenje sporo. Kada je krv duže vrijeme u kontaktu sa želučanom kiselinom, postaje tamnije boje. Mnogi pacijenti povraćaju krv zbog ulkusa, gastritisa i ezofagitisa povezanih s upalnim procesom tkiva jednjaka. Kada postoji velika količina krvi koja je sjajna, to ukazuje na brzo krvarenje. Međutim, kada je riječ o malim krvarenjima koja mogu doći iz zuba, grla ili nosa, to ne mora biti znak bolesti. Iako se većina uzroka povezanih s ovim stanjem može izliječiti i kontrolirati, neki mogu biti opasni po život. Naime, povraćanje krvi može biti uzrokovano raznim uzrocima u gornjem dijelu probavnog trakta. Zato je važno znati izvor krvarenja.

Povraćanje krvi uzroci

Što uzrokuje krvarenje u probavnom traktu? Za svaku osobu, povraćanje krvi je traumatično iskustvo i puno puta je uzrok hospitalizacije. Uzroci krvarenja mogu biti povezani s gornjim dijelom gastrointestinalnog trakta, što uključuje: grlo, jednjak, želudac i dio tankog crijeva. Također, ovo stanje je uzrokovano infekcijom Helicobacter pylori i upotrebom protuupalnih lijekova, proširene vene jednjaka mogu potaknuti obilno krvarenje, Mallory Weissov sindrom, gastritis, benigni tumori, rak jednjaka i želuca. Povraćanje krvi se veže za bilo koji od ovih organa.

Krv u povraćanju može biti pomiješana i sa sadržajem želuca. U blažim slučajevima uočavaju se male količine vrlo crvene ili tamnosmeđe krvi. Ako je krvarenje jako obilno, tada se povraća veća količina jarkocrvene krvi. Kada se povraća krv, odmah treba potražiti liječničku pomoć. Ovisno o uzroku krvarenja, mogu se pojaviti i drugi simptomi, poput žgaravice i bolova u trbuhu, što ukazuje na to da je krvarenje iz želuca prisutno već neko vrijeme.

Povraćanje krvi simptomi i liječenje

Liječenje ovisi o njegovom uzroku, simptomima, općem zdravstvenom stanju i komplikacijama. Simptomi iznenadnog i jakog krvarenja tijekom povraćanja uključuju slabost, vrtoglavicu, otežano disanje, grčeve u trbuhu i bljedilo. Osoba koja povraća može doživjeti šok i ubrzan puls. Ako se radi o laganom krvarenju koje je prisutno dulje vrijeme, osoba ima umor, otežano disanje, anemiju. Cilj je zaustaviti povraćanje krvi, pronaći uzrok i postaviti dijagnozu. Liječenje provodi liječnik specijalist koji će uputiti na pretrage kako bi se utvrdili uzroci ovog stanja.

U nekim slučajevima, povraćanje krvi se liječi promjenom prehrane i načina života uz pomoć određenih lijekova. Traganje za uzrokom obavlja se raznim pretragama, poput endoskopije, nakon čega se postavlja dijagnoza. Važno je obavijestiti svog liječnika ako se problem pojavi prvi put ili dulje vrijeme. Osim toga, prisutnost krvi tijekom povraćanja može biti posljedica nekih drugih čimbenika, kao što su krvarenje iz nosa, jak kašalj ili uzimanje određenih lijekova. Treba naglasiti da prekomjerna konzumacija alkohola i droga može oštetiti želučanu sluznicu, što povećava šanse za povraćanjem krvi.

Tagovi: