Kronova bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronova bolest - uzrok, simptomi, liječenje

Kronova bolest je kronična upala crijeva

Upalna stanja crijeva su neugodna i bolna i kao jednokratna pojava, a u kroničnom obliku bito otežavaju život oboljele osobe. Kronova bolest je kronična upala crijeva, autoimunog karaktera kao i ulcerozni kolitis, s tim da započinje u drugom dijelu tankog crijeva i zahvaća prvi dio debelog crijeva, dok ulcerozni kolitis započinje u rektumu i penje se prema gore po debelom crijevu. Kada nestanu simptomi nažalost niste izliječeni, bolest je samo u remisiji koja može potrajati.

Kronova bolest se pojavljuje u svim dobnim skupinama, započinje pojavom upaljenih mjesta na stjenkama crijeva, pravi uzrok upale nije poznat, ali se zna da nije ni zarazna ni nasljedna. Po dosadašnjim spoznajama uzrok je disfunkcija imunološkog sustava i možda neprikladna prehrana. Upaljena mjesta se mogu pojaviti bilo gdje u crijevima, mogu spontano i neobjašnjivo nestati, ali iza njih ostaju ožiljci na stjenkama crijeva. Nažalost oboljeli od kronove bolesti su u povećanom riziku od dobijanja raka crijeva.

Kronova bolest može započeti bilo gdje u probavnom traktu

Već je spomenuto da ova upala crijeva pogađa sve dobne skupine, ali ipak se najčešće javlja u populaciji između 18 - 35 godina. Kronova bolest može započeti bilo gdje u probavnom traktu, pa se simptomi od osobe do osobe mogu jako razlikovati. Simptomi upale crijeva započinju bolnom osjetljivošću u donjem trbuhu na desnoj strani, povraćanje, zatvor i oticanje trbuha uz jake akutne boli govore o suženjima, a prate ih i fistule i džepovi ispunjeni gnojem.

Kronova bolest u akutnom stanju je obično praćena i povišenom temperaturom. Drugi simptomi mogu biti groznica, nadutost, noćno znojenje, proljev, gubitak apetita, gubitak na tjelesnoj težini, bol u trbuhu, nadutost, bol u rektumu, krvarenje iz rektuma, analni čirevi, lezije na koži i bolni zglobovi. Kao i kod svih drugih bolesti, stres i nezdrava prehrana pogoršavaju stanje. Uz kronovu bolest se pojavljuje često i intolerancija na neke namirnice, čak i alergijske reakcije na određene vrste hrane, a alkohol i prezačinjena i premasna hrana pogoršavaju stanje.

Kronova bolest izaziva krvarenja koja mogu ugroziti život

Već je spomenuto da su osobe oboljele od kronične upale crijeva u povećanom riziku od raka crijeva. Uz to, kronova bolest izaziva krvarenja koja mogu ugroziti život, ako imate česte krvave proljeve u najboljem slučaju ćete oboljeti od anemije u najgorem slučaju stjenke crijeva će učestale upale istrošiti i stanjiti pa može doći do perforacije crijeva, a tada je operacija neizbježna. Dijagnostika uvijek započinje pregledom i vađenjem krvi, slijede rtg ili ultratvuk abdomena ili CT trbuha.

Kronova bolest se u dijagnostici dopunjava laboratorijskim testovima na anemiju, elektrolite, testovima za funkcije jetre, a leukociti se prate zbog praćenja liječenja. Zna se da bolesti nije izlječiva, ali liječenje pomaže da postignute remisije traju što duže. Kirorška opcija se primjenjuje samo u krajnjoj nuždi. Klinički se istražuje mogućnost izgradnje novog imunološkog sustava za oboljele od kronove bolesti pomoću matičnih stanica, ali se i nakon transplantacije matičnih stanica nastavlja liječenje postojećim lijekovima, a to su protuupalni lijekovi, kortikosteroidi i imunomodulatori.


Tagovi: